Зрењанину вратити српско име Петровград!

Београд, 25.11.2017 – Српска лига (СЛ) прикључује се иницијативи зрењанинског удружења “Петровград“ да се том граду врати старо српско име Петровград које на најбољи начин симболизује српски национални идентитет и наше културно-историјско наслеђе, што је знала и немачка окупациона власт током Другог светског рата јер је незванично усвојила стари назив града Велики Бечкерек, а потом и комунисти, чији је био задатак да прекину све везе српског народа са династијом Карађорђевић, одлучивши да град носи име по револуционару Жарку Зрењанину – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге, напомињујући да је дужност српског народа да поштује и цени своју националну историју и да не дозволи да се некадашња антисрпска политика оживи и настави да уништава православну веру, српски језик и ћирилично писмо.

Ђурђев истиче да је град с поносом добио име Петровград, једногласном одлуком Градског већа 1935. године, на предлог народног посланика др Тоше Рајића који је између осталог образложио да је 1918. године крај ослобођен и уједињен у националну државу под вођством династије Карађорђевић и да је град кроз векове, уз огромне жртве водио борбу да очување националног обележје и слободу због чега је српски народ дужан да граду да име по, свом ослободиоцу и будућемкраљу, Петру I Карађорђевићу.

Још тада су у наши преци знали да је Петровград симбол велике националне будућности и опстанка српског народа у тим крајевима и да је промена имена града важна за снажнију борбу Срба за заштиту сопствене историје, вере, културе, језика и традиције“ – закључује Александар Ђурђев.