Национална идентитетска политика

Систем идентитетске политике

Образовање, култура и вера чине скуп етичке и идентитетске основе функционисања сваког друштва, и стога морају, уз демографију и одбрану, бити уочени и истакнути као главни циљ државне политике. Њихов домет мора се максимално проширити на све генерације, као и на припаднике нашег народа који живе ван граница Србије. Српска лига се залаже за пребацивање фокуса на идентитетска питања и креирање заокружене идентитетске политике базиране на етици, традиционалном систему вредности, патриотизму и родољубљу. Борићемо се за пун суверенитет на овом пољу и забрану мешања странаца у нашу идентитетску политику.

Култура и медији као израз националног идентитета

Културу видимо као израз српског националног идентитета. Залажемо се за увођење јасне поделе између елитне и популарне културе. Нагласак мора да буде на финансирању нетржишних пројеката и пребацивању програма популарне културе на тржишни систем пословања. Спровешћемо стратегију за повезивање културне политике с туризмом. Залажемо се за културну децентрализацију и да култура постане доступна свим грађанима, укључујући и оне у сеоским срединама. Подићи ћемо проценат који се издваја из буџета за културу и направити прерасподелу у корист пројеката који потичу из националног културног наслеђа. Коначно ћемо отворити водеће националне културне установе које не раде већ деценију и омогућићемо њихово коришћење. Обновићемо мрежу културних институција и установа (нпр. биоскопи) у целој земљи, укључујући и мања места, и вратићемо им првобитне намене. Омогућићемо пореске олакшице компанијама које желе да улажу у образовање и културу. Спречићемо законом да странци буду већински власници медија у Србији. Тражићемо пуну примену закона и етичког кодекса емитера (према којима су фреквенције национална добра), чиме ћемо сузбити ријалити-програме, који ментално трују наше становништво.

Верска политика

Залажемо се за враћање посебног министарства вера. Бранићемо постојећи Закон о црквама и верским заједницама, који је на сталном удару непријатеља наше земље, као и концепцију разликовања традиционалних верских заједница од секти и култова садржану у Закону. Министарство вера ће у координацији са безбедносним службама водити оштру борбу против псеудорелигизоних организација које се користе за шпијунажу и индоктринирање. Такође, приоритет ће бити и борба против верског фундаментализма и екстремизма. Радићемо на међуверском дијалогу унутар земље и у међународним оквирима и подстицаћемо рад верских заједница на обнови морала и културе живота у држави.