ДРЖАВНО УРЕЂЕЊЕ

Oбнова српске монархије као основа државне стабилности

Србију данас карактерише веома нестабилно, подељено и депресивно друштво. Парламент и остале државне институције немају одговарајући легитимитет и поштовање већине у народу. Јављају се фундаменталне, веома опасне поделе због којих је немогуће постићи основни договор око тога да је ово наша држава и да сви заједно морамо да је градимо без обзира на политичку и идеолошку припадност. Српска лига сматра да се овај проблем може превазићи само обновом српске уставне монархије као институције која је изнад свих и која представља државно јединство.

Обнова традиције

Искуство најразвијенијих западних држава које су имале срећу да континуирано очувају монархију сведочи о великој благотворности монархизма као уставног и политичког уређења. Уједињено Краљевство, Шпанија, Шведска, Данска, Норвешка, због континуираног монархизма, представљају симбол стабилности, јединства и континуитета државности, али и економског напретка. Монархија са својим симболима, обичајима, ритуалима помаже регенерацији друштва и означава чување јединствене српске традиције и државности. Повратак монархије значио би и подизање самопоуздања и осећаја престижа код нашег народа.

Српска династија – стратешка предност

Српски народ је једини од балканских народа створио своју народну династију. Династија Карађорђевић је уско повезана са обновом и изградњом модерне српске државности, и њен повратак на престо значио би подстрек за обнову државе Србије након пропасти југословенских експеримената. Карађорђевићи су у сродству са европским крунисаним главама и племством, па би и тиме помогли подизању угледа Србије у спољној политици, као и економској обнови наше државе.

Референдум о монархији

Српска лига ће се залагати да се најпре отвори слободна јавна дебата о предностима и недостацима монархије, као и да се јавност на непристрасан начин упозна са заслугама династије Карађорђевић за обнову модерне српске државности. Након тога ћемо организовати референдум на коме ће грађани коначно добити прилику да изаберу политички систем у коме желе да живе. Сигурни смо да ће то бити монархија са Карађорђевићима на челу.

Устав Краљевине Србије

Након повратка монархије сазваћемо уставотворну скупштину, која ће означити повратак српске државности чији је континуитет прекинут. Србију видимо као уставну, парламентарну монархију, у којој краљ има положај какав имају савремени монарси у европским државама. Краљ ће бити симбол државности, а земљом ће као парламентарном монархијом управљати парламент и влада. Предлог устава Павла Николића (Устав Краљевине Србије) одлична је основа на којој треба урадити и прогласити нов устав.