Активна неутралност у спољној политици

Престанак европских интеграција: обнова суверености Србије

Србија већ петнаест година нема сопствену спољну политику, јер је све подредила прикључењу Европској унији. Да бисмо зауставили територијално, економско, демографско и вредносно пропадање наше државе, прекинућемо процес европских интеграција Србије, обновити њену пуну сувереност и градити прагматичну политику суверене неутралности, засноване на нашим реалним интересима.

Део Европе, али не и ЕУ

Срби су европски народ, а Србија је стара европска држава. Данашња Еврпска унија се гради на култури смрти и начелима укидања достојанства човека, супротно од принципа на којима је настала и изграђена модерна Европа. Ми ћемо градити Србију обнављајући хришћанско наслеђе и у том циљу јачаћемо односе са свим државама и актерима у Европи који деле такву визију.

Начелна војна и политичка неутралност

Иако је номинално неутрална, Србија је у безбедносном смислу већ петнаест година фактички под управом НАТО-а и Брисела. Ми ћемо обновити стварну политичку неутралност. Прекинућемо потчињавање НАТО структурама и суспендовати споразуме који су са њим постинути. Прекинућемо праксу према којој НАТО официри управљају политиком одбране у Србији.

Сарадња са Русијом и са другим пријатељским државама

Једина сила која је природни традиционални савезник Србије јесте Русија. Са њом нас повезује вера, словенски корени, историја, култура, традиција, али и економски и безбедносни интерес. Залагаћемо се за што ближу сарадњу са Русијом и руским народом, у свим областима, онолико колико је то могуће. У међународним институцијама и на форумима ослањаћемо се пре свега на руску подршку.

Кина

Кина је респектабилна светска сила која у 21. веку има најперспективнији економски раст. Годинама уназад је поуздан спољнотрговински и финансијски партнер Србије. Како је сратешки циљ бројних кинеских интернационалних компанија да улажу у капиталне пројекте Источне и Централне Европе, сматрамо да Србија треба да се наметне свим својим потенцијалима како би привлачила инвеститоре и на тај начин градила сопствену економску стабилност.

Француска

Пријатељске везе двеју држава сежу дубоко у прошлост и датирају још из средњег века. Краљ Урош био је ожењен француском принцезом Јеленом. Француска нам је била савезник за време Првог светског рата. Помагала је Србији у наоружању и у пробијању Солунског фронта. Француска је бранила Србију и 1999. покушавајући да ублажи силину НАТО напада и ограничи их само на најнеопходније војне циљеве. Данас бројна француска предузећа улажу капитал инвестирајући у Србију. Зато се чврсто залажемо за даље повезивање уз интезивну изградњу билатералних односа и стратешку сарадњу двеју држава у будућности.

Немачка

Иако смо три пута у 20. веку ратовали са Немачком, свесни смо чињенице да је највећи део наше спољне технолошке, економске и научне сарадње повезан управо са овом државом. Будући да Немачка полако постаје најмоћнија и најважнија држава у Западној Европи, радићемо на превазилажењу наслеђених сукоба и изградњи што бољих билатералних односа. Верујемо да је за будућност Европе пресудна блиска сарадња Русије и Немачке, која се полако развија, и себе видимо као део те будуће европске осовине.

Регион као приоритет

За нас је, међутим, приоритет балкански регион, у коме се налази наша држава и у коме живи наш народ. Полазећи од сопственог националног интереса, радићемо на побољшању сарадње са суседним земљама у мери у којој то буде могуће. Водићемо изразито активну политику према суседима, уз покретање пројеката сарадње у области инфраструктуре, здравства, економије, спорта итд. Желимо да заједно створимо Балкан као регион мира и напретка. У исто време радићемо на побољшању положаја српског народа у земљама у окружењу. С обзиром на то да је Србија потписница и гарант Дејтонског споразума, залагаћемо се за остваривање веће улоге у његовом спровођењу.

Креирање спољне политике и изградња професионалне дипломатије

Наша спољна политика је нефокусирана, неосмишљена, некоординисана и због тога неефикасна. Углед наше дипломатије је пољуљан јер је претворена у депо за запошљавање нестручног и неспособног партијског кадра. Покренућемо процес изградње стратешки смишљене и доследне политике, која мора да координише активности државних институција, економских представништава, јаких центара у дијаспори и других актера и да усмерава њихов наступ. Све њих ће опслуживати мала, ефикасна, стручна и професионализована дипломатија.

Развој економске, јавне и културне дипломатије

Уз разумевање све сложеније и софистицираније природе савремених међународних односа, радићемо на ширењу домена и механизама наше спољне политике. Увешћемо нове облике наступа у свету као што су економска, јавна или културна дипломатија. Имајући у виду ограничене ресурсе, водићемо рачуна о фокусираном наступу ових алтернативних видова дипломатије према оним државама, просторима и тржиштима где будемо имали највише интереса и прилика да остваримо добре резултате. Циљ нам је да поправимо слику о Србији и подигнемо њен углед, отворимо нова тржишта, привучемо туристе и инвеститоре, као и да ојачамо стара савезништва и изградимо нова.