Достојанство човека – Биоетичка питања

Заштита достојанства људског бића

Расправа о нацрту Грађанског законика у Србији показала је колико брзо нам прети улазак културе смрти у наш друштвени, биомедицински и правни систем. Српска лига као странка која полази од хришћанског наслеђа залаже се за максимално уважавање достојанства људске јединке и њено право да зна ко су јој отац и мајка, и да расте, кад год је то могуће, у прописном породичном окружењу. Оштро се противимо експериментима усмереним ка клонирању људи, забранићемо мешање гена од више родитеља, мешање људских и животињских гена, као и промену пола фетуса. Противимо се свим еугеничким праксама и забранићемо их.

Абортус

Српска лига се залаже за уставно дефинисање права на живот од његовог зачетка. Овај процес сузбијања праксе према којој је абортус у Србији постао најуобичајеније средство контрацепције, мора да се одвија полако и постепено. Почећемо са великим јавним кампањама које треба да освесте широку јавност и посебно младе жене о томе да је сваки абортус убиство. Забранићемо употребу тзв. пилуле за дан после. Увешћемо обавезно саветовање пре одлуке да се абортус изврши. Затим ћемо знатно пооштрити законске услове за доношење одлуке о абортусу и његово обављање. По нашем мишљењу, абортус је оправдан само у изузетним случајевима кад је доказано да је живот мајке угрожен.

Сурогат материнство

Сурогат материнство је опасна биомедицинска пракса скопчана са бројним контроверзама. Српска лига се залаже за одбрану правне дефиниције мајке као жене која је родила дете. Сматрамо да је увођење СМ у Србију потпуно неприхватљиво у било ком виду, и залажемо се да остане актуелно законско решење према коме је СМ у Србији у потпуности забрањено. Посебно указујемо на опасност да, ако се СМ уведе, Србија попут Индије постане дестинација за репродуктивни комерцијални туризам, што би довело до огромних проблема.

Еутаназија

Свеодоци смо да се у европским земљама на велика врата враћају разне паганске еугеничке праксе какве су нацисти примењивали у Немачкој током своје владавине. У последњих петнаест година еутаназија је законски легализована у неколико европских земаља, а Холандија и Белгија су чак легализовале еутаназију млађих од 18 година. Српска лига најоштрије осуђује ову нехуману паганску праксу. Залагаћемо се за опстанак њене потпуне забране и увођење строгих казни за лекаре који би тако нешто урадили. Тешким болесницима треба на све начине ублажити болове, али свака еутаназија мора бити третирана као убиство.

Хомосексуализам

Српска лига свој однос према овај појави гради на богатој и јасној хришћанској традицији. Залажемо се за забрану пропагирања хомосексуализма у јавној сфери, како су то урадиле Русија или Велика Британија у време Маргарет Тачер. Залажемо се за укидање такозваног Закона о забрани дискриминације као тоталитарног и антипородичног. Деца се морају учити јасном разликовању полова и посебним улогама мајке и оца и стога их морамо заштити од насилне хомосексуалне пропаганде. Овакве праксе се морају ограничити на сферу приватности, а такви односи и везе не могу да повлаче било какве правне последице.