Програм Српске лиге

Ми смо покретачи патриотске политичке интеграције који следе традицију европског и српског конзервативизма и сматрају да су традиционализам и хришћанство непресушни извори најбољег што је наша цивилизација изнедрила. Зато желимо да градимо систем на вредностима које су одувек чиниле сигурне темеље европске цивилизације.
Сматрамо да основ државне политике треба да буде истински патриотизам и васпитање младих у духу љубави према отаџбини.
Ми смо снага која ће одмах раскрстити са свим заблудама из прошлости како бисмо припремили српску државну и културну политику за национални и духовни преображај.
Себе видимо као део таласа нове европске и евроазијске деснице, која једина има право и снагу да говори о стварним проблемима и да их решава. Морамо храбро да кренемо напред са одважном вером у бољу будућност, која долази са нама.

Одговорни Смо Ми

И то највише ми са патриотске деснице. Свађамо се, делимо и допуштамо да велике идеје пропадну због недозрелости, сујете и ситних личних користи. За све ове године нисмо успели да направимо уједињени политички блок који би на прави начин представљао интересе наших бирача. Бар до 40% грађана који би гласали за десну политичку опцију, за ту, нужну промену управо ми морамо највише да се боримо.

ИМА МЕСТА ЗА СВЕ

Желимо да покренемо и подржимо све процесе сабирања на десној политичкој сцени. Најпре морамо да окупимо одговорне и способне људе који данас немају где да се ангажују или се не препознају у постојећој политичкој понуди. Затим ћемо свима понудити минимум програмских принципа око којих би патриотске странке, покрети и организације могли да се окупе. Разговараћемо са свима и нудити све облике сарадње: од конкретних акција, преко политичких и законодавних инцијатива, до трајних коалиција. Просвећена патриотска и уједињена српска десница мора коначно да раскине са заблудама из прошлости и да припреми српску културну политику за национални и духовни прогрес у времену које долази.

ЕВРОПА КАО УЗОР ЗА УСПОСТАВЉАЊЕ ПОРЕТКА

Да би решила било који проблем, Србија мора најпре да се успостави као држава по угледу на најразвијеније европске државе. Мора да се поштује Устав, који каже да је Србија на првом месту држава српског народа и на основу којег је ћирилица службено писмо.
У Србији сви морају да поштују закон и да плаћају порез.
Ми тражимо да се уместо постојећег хаоса поново успостави ред, извесност и сигурност у живот грађана наше Србије. Да државни органи, снаге безбедности и правосуђе поново почну да ваљано обављају свој посао.

Државно уређење

Oбнова српске монархије као основа државне стабилности

Србију данас карактерише веома нестабилно, подељено и депресивно друштво. Парламент и остале државне институције немају одговарајући легитимитет и поштовање већине у народу. Јављају се фундаменталне, веома опасне поделе због којих је немогуће постићи основни договор око тога да је ово наша држава и да сви заједно морамо да је градимо без обзира на политичку и идеолошку припадност. Српска лига сматра да се овај проблем може превазићи само обновом српске уставне монархије као институције која је изнад свих и која представља државно јединство….

Прочитај више

Територијална целовитост

Кажњавање сепаратизма

Србија има веома тешка и болна искуства са разним облицима сепаратизма. Међутим, у појединим деловима државе јављају се нове сепаратистичке тежње. Због тога се заговарање сепаратизма и рад на одвајању делова наше територије морају поново сматрати кривичним делима и сећи у корену. Ми ћемо у складу са искуством озбиљних земаља донети одговарајуће законе на основу којих ћемо кажњавати домаће и стране субјекте који на томе раде. Одговарајуће одредбе биће унесене и у медијске и просветне законе…

Прочитај више

Централизована унитарна држава као основа реформе државне администрације

Централизована унитарна држава заснована на принципу концентрације државне власти

Српска лига се залаже за централизацију свих нивоа државне власти. Србија би требало да буде организована као унитарна држава са конзистентном и јединственом организацијом власти, једним правним системом и једним принципом владања. Само организована као централизована унитарна држава заснована на принципу концентрације државне власти, Србија ће брзо ојачати и постати способна да спроводи националну, грађанску и друштвено одговорну политику, што ће само учврстити државу, подстаћи економију, створити једноставну, јефтину и ефикасну државну управу која ће хијерархијски делегирати представнике локалних власти. Циљ је стварање услова за успостављање већег броја управних округа са регионалним центрима, под контролом централне власти. Први корак мора да буде смањивање сувишне државне администрације, тако да имамо централну државну власт, управне округе и изразито ојачану локалну управу. Основаћемо посебну високу школу за државну адиминистрацију…

Прочитај више

Обнова домаће популације

Обнова филозофије живота и културе рађања

Просечна старост становника Србије је 42 године. Земља се празни и стари. Демографска обнова земље је основни приоритет Српској лиги. Основни разлог за одумирање нације нису материјални проблеми, већ погрешан систем вредности који се шири преко образовања и популарне културе. Српској лиги ће стога бити приоритет да подиже свест становништва о овом проблему и правим решењима преко образовања, медија и јавних кампања усмерених на развој филозофије живота и подстицање рађања. У томе ћемо сарађивати са верским заједницама, невладиним организацијама и истакнутим представницима мањина. Циљ је пре свега обнова филозофије живота и измена система вредности. Повешћемо борбу за смањење броја абортуса у Србији: најпре медијским кампањама које бране право на живот од зачећа, а затим и рестриктивнијим законима о абортусу.

Прочитај више

Активна неутралност у спољној политици

Престанак европских интеграција: обнова суверености Србије

Србија већ петнаест година нема сопствену спољну политику, јер је све подредила прикључењу Европској унији. Да бисмо зауставили територијално, економско, демографско и вредносно пропадање наше државе, прекинућемо процес европских интеграција Србије, обновити њену пуну сувереност и градити прагматичну политику суверене неутралности, засноване на нашим реалним интересима…

Прочитај више

Срби у региону и дијаспори

Изградња уставног и законског оквира

У државама региона живи два милиона Срба. Они се данас у новим државама суочавају с великим бројем проблема, жртве су дискриминације и изложени су асимилацији. Избеглице и интерно расељена лица још увек не могу у потпуности да остваре своја имовинска права. Српска православна црква је свуда на удару. Српска лига се залаже да ово питање буде један од приоритета српске политике. Ми ћемо поново основати посебно министарство за регион и дијаспору и наставићемо да изграђујемо законски, политички и финансијски оквир за пуну заштиту права Срба у региону и дијаспори. Сваком Србину ван Србије мора бити олакашно добијање двојног држављанства.

Прочитај више

Безбедност и правосуђе

Заштита дома и имовине

У Србији су лична безбедност, безбедност поседа и дома све више угрожени, а право на заштиту имовине све се теже остварује. Српска лига се залаже за изградњу система који ће у пуној мери обезбедити заштиту живота и поседа. Створићемо законску основу за самоодбрану и право човека да брани своју породицу и свој дом. Спречићемо све чешће покушаје ширења неоправданог мешања државе у домен приватног живота и породице. Српска лига ће покренути и питање заштите човека и породице од манипулација финансијских мешетара – проблем са штедњом у швајцарским францима решићемо по мађарском моделу.

Прочитај више

Национална идентитетска политика

Систем идентитетске политике

Образовање, култура и вера чине скуп етичке и идентитетске основе функционисања сваког друштва, и стога морају, уз демографију и одбрану, бити уочени и истакнути као главни циљ државне политике. Њихов домет мора се максимално проширити на све генерације, као и на припаднике нашег народа који живе ван граница Србије. Српска лига се залаже за пребацивање фокуса на идентитетска питања и креирање заокружене идентитетске политике базиране на етици, традиционалном систему вредности, патриотизму и родољубљу. Борићемо се за пун суверенитет на овом пољу и забрану мешања странаца у нашу идентитетску политику…

Прочитај више

Просвета и образовање

Просвета и образовање

Српска лига се залаже за реформу образовног система ради растерећења програма и подстицања самосталног размишљања. Нудимо повратак знању, васпитању и дисциплини уместо радионица које промовишу хомосексуалност и сексуалног васпитања. Тражимо увођење нових метода и техника образовања с темељним информатичким оспособљавањем сваког ђака…

Прочитај више

Борба против криминала

Измена законског и институционалног оквира

Србија постаје изразито небезбедна земља. Организовани криминал царује у свим областима, постоји спрега политике и криминала, опет се грађанима проваљује у станове, у порасту су вршњачко и породично насиље, насиље је присутно и на спортским теренима, све су чешће отмице деце итд. Српска лига хоће од Србије поново да направи безбедно место за живот у коме су стан и имовина заштићени и не морамо да бринемо за сигурност деце кад су ван куће…

Прочитај више

Наука

Идентитетски значај хуманистичких наука

На српским универзитетима и у хуманистичкој науци доминирају левичари који под видом науке пропагаирају изузетно субверзивне идеје, а студенте хуманистичких наука усмеравају против своје државе и нације. Српска лига ће зато са свим патриотским снагама започети борбу против левих идеологија на универзитетима, која мора да буде дуготрајна, постепена и свеобухватна.

Прочитај више

Српска технологија

Борба за освајање нових технологија

Положај било које државе у савременом свету све више зависи од њене способности да влада новим технологијама. Информатика, економија, медији, образовање, али и одбрана земље постају немогући без технолошких продора који зависе од развијене науке. Као земља која у Европи процентуално најмање новца издваја за науку, Србија ће најпре повећати проценат издвајања за ову област…

Прочитај више

Омладина и национални одгој

Школска дворишта – безбедне зоне

Школска дворишта су постала извор најразличитијих облика малолетничке делинквенције. Није мали број случајева да су наставници и управници школа растурали и продавали дрогу деци. Српска лига ће кроз систем нулте толеранције начинити од школских дворишта и школског окружења потпуно безбедне просторе и, пре свега – очистити их од дилера наркотика…

Прочитај више

Спортска нација

Школски и аматерски спорт

Српска лига ће донети закон о обавезном враћању школских сала школама и ђацима у циљу обнове система школског спорта и ограничиће могућност комерцијалне употребе сала. Прерасподелићемо буџетска средства како би држава више улагала у сектор аматерског спорта него у професионални спорт, који треба да буде тржишна категорија. Увешћемо обавезно физичко васпитање у основним и средњим школама у повећаном обиму часова.

Прочитај више

Достојанство човека – Биоетичка питања

Заштита достојанства људског бића

Расправа о нацрту Грађанског законика у Србији показала је колико брзо нам прети улазак културе смрти у наш друштвени, биомедицински и правни систем. Српска лига као странка која полази од хришћанског наслеђа залаже се за максимално уважавање достојанства људске јединке и њено право да зна ко су јој отац и мајка, и да расте, кад год је то могуће, у прописном породичном окружењу. Оштро се противимо експериментима усмереним ка клонирању људи, забранићемо мешање гена од више родитеља, мешање људских и животињских гена, као и промену пола фетуса. Противимо се свим еугеничким праксама и забранићемо их.

Прочитај више