Српска лига формирала повереништво у Сомбору

Сомбор (21.03.2019.) – Српска лига (СЛ) формирала је повереништво у Сомбору, које ће предводити Младен Симоновић. Ускоро ће бити представљен програм СЛ за развој града и свих села општине, као и кадрови одбора, који ће бити на располагању грађанима.

Сомбор се пре око 30 година истицао по великој привредној снази у некадашњој држави, а сада годишње из њега одлази стотине најобразованијих људи. Много је проблема задесило српски народ и чињеница је да заслужујемо и треба да се боримо да остваримо много више. Цела Србија, а поготово Сомбор имају огромних потенцијала за то. Српска лига ће својим радом у наредном периоду настојати да младе људе задржи овде и створи услове за искоришћавање свих потенцијала – нагласио је Младен Симоновић, повереник СЛ у Сомбору.

Постојећи концепт социјалне заштите је превазиђен и се њиме дуготрајно не решава проблем сиромаштва у нашој земљи, јер већина људи не може да живи од тих примања, нити су мотивисани да направе неке промене у свом животу, по питању образовања или запослења. Новац намењен за социјална давања, прикупљена од опорезивања, треба преусмерити ка основном приходу, захваљујући коме ће се превазићи висока стопа незапослености, пошто ће грађани бити заинтересовани да зарађују више, када су задовољили своје основне потребе за живот – рекао је Дејан Николић, члан председништва СЛ.

Годишње хиљаде високообразованих људи напусти Србију и тиме доприносимо развој западних друштава и држава, док наша не може да реши ни елементарне проблеме. Ми из Српске лиге сматрамо да држава мора већ једном да направи озбиљан и радикалан корак ка томе да установи систем и образовни програм како би се драстично повећало инвестирање у младе таленте и то тако да студенти имају могућност да се након завршених студија запосле у струци и примене знање стечено на факултету, без одласка из земље – истакао је Горан Миленковић, генерални секретар СЛ.

Ако се ускоро нешто озбиљно не предузме, демографи предвиђају да ће у наредних 15 година нестати свако четврто село у нашој земљи. Болна и поражавајућа истина каже да у 50.000 сеоских кућа више нико не живи, а у 150.000 неко од потомака долази само повремено. Ипак, имамо све предуслове да имамо развијена села, као што је ту случај у појединим земљама Европске уније, а потребно је само направити одговарајући национални план и одредити приоритете како бисмо постигли крајњи циљ – а то је да имамо жива села, јер без њих нема ни будућности Србије – закључио је председник СЛ Александар Ђурђев.