Нови Сад може боље

Српска лига (СЛ) одржала је конференцију и представљање програма странке за Нови Сад под називом НОВИ САД МОЖЕ БОЉЕ у Мастер центру Новосадског сајма у Новом Саду.

Ниједан град у Србији није познат по својој архитектури, не идентификује се на тај начин, а у свету постоје случајеви у којима се архитектура идентификује чак са континентом, као што је случај нпр. са сиднејском опером. То ће бити смер за развој идентитета Града Новог Сада у односу на Србију, али и шири простор. Уз ове, али и многе друге мере на стратешком развоју туризма, пољопривреде, јавног превоза града, као и решења све већег проблема паркирања и урбанистичких услова за станоградњу, Нови Сад заиста треба да постане парадигма модерног српског града – рекао је Горан Миленковић, генерални секретар СЛ.

Српска лига предлаже да се, по угледу на друге земље, у Србији уведе систем основног прихода, односно универзалног личног дохотка, који би се редовно исплаћивао сваком грађанину, без обзира на његов социјални статус, све са циљем да се измени постојећи облик социјалне заштите и створи један новији и ефикаснији који ће утицати на смањење незапослености и сиромаштва у држави, како би се остварила праведнија расподела средстава, па ће финансијску помоћ добити они којима је најпотребнија, док ће се с друге стране остварити вишеструки позитивни ефекти, попут подизања ниво образовања становништва, побољшања услова и квалитета рада, смањивања економских миграција и повећања економске активности – истакао је члан председништва СЛ Дејан Николић.

Долазим из Бањалуке, која у Новом Саду увек има великог пријатеља, чврст ослонац, али и пример како се треба развијати економија, неговати култура и, наравно, национални идентитет, јер је то нарочито битно за Републику Српску, а свакако и за Србију. Српски културни простор морамо и треба да очувамо генерацијама које нам долазе и да је пренесемо у изворном, традиционалном облику, управо онако како су то радили наши преци – нагласио је Небојша Дринић, прседник Извршног одбора ПДП-а у Бањалуци.

Србија је препуна богаства и морамо имати свест да је ово наша земља, да је све што је на њој наше и све што је у њој, такође, наше. Нови Сад и уопште Србија је богата земља, а то можемо видети и по томе колико деценија се ова земља исисава и уништава, а ми смо и даље богата земља. Наш је предлог да се људи у Србији опредељују да буду домаћини и да сами одлучују о својој судбини и судбини своје земље и при томе ми не гледамо уско партијски, него се руководимо начелом из Светог писма: „Ко није против нас, са нама је.“ Гледамо да помажемо свима, то је наш пут и свако је добродошао -закључио је председник СЛ Александар Ђурђев.