Српскa лигa у Српско-руском хуманитарном центру у Нишу

Доделa дипломатског статуса је доказ војне неутралности

Ниш, Београд, 4.5.2018 – Српска лига (СЛ) пружа снажну подршку раду Центра и инсистира на захтеву да Србија своју војну неутралност показује тако што ће све оно што је већ омогућено западним војним силама, дозволи и представницима Српско-руског хуманитарног центра у Нишу – рекао је Александар Ђурђев, председник СЛ приликом званичне посете делагације ове странке хуманитарном центру, у чијем саставу је био и Горан Миленковић, генерални секретар СЛ, Радован Милованкић, предсесник Извршног одбора, Ивана Поповић, члан Председништва, Владимир Јестровић, члан Председништва, Александар Јањић, председник Г.О. Ниш, Стефан Бојичић, секретар , Стефан Игњатовић, Ђорђе Ђоровић из Г.О. Ниш.

Српско-руском хуманитарном центру, мора да се омогући посебан статус којим би он био ослобођен плаћања такси, пореза и путарина, чиме би се средства коришћена за те намене преусмерила на угрожена подручја и становништво – додао је Ђурђев, подсећајући да су западне силе инсистирале на дипломатском имунитету НАТО војника, слободи кретања и потпуној јурисдикцији над својим припадницима на територији Србије и да је обавеза наше земље да руским цивилним структурама по истом принципу додели дипломатски статус.

Захваљујући руским хуманитарцима, у Србији је четири милиона квадратних метара очишћено од НАТО бомби и деминирано око 1.500 мина и осталих експлозивних направа – истиче Ђурђев и појашњава да центар брине о безбедности грађана Србије, спашавајући их у ванредним ситуацијама, и током поплава и пожара, због чега заслужују да им се држава и српски народ бар мало одужи, али и да не треба заборавити да је центар пружао помоћ у гашењу пожара на југу Европе, укључујући земље Европске уније, чиме је потврдио свој хуманитарни карактер и значај, не само за Србију већ и за цео регион. Такође, Ђурђев је истакао веома добру сарадњу министра Небојше Стефановића и МУП-а , Сектора за ванредне ситуације и Српско руског хуманитарног центра. Посебно је за нас охрабрујућа скорашња посета председника Србије, Александра Вучића са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Верујемо да ће тај састанак учврстити међудржавну сарадњу Русије и Србије.

У име Српске лиге, председник странке Александар Ђурђев уручио је руководству Српско-руског хуманитарног центра поклон, слику са ликом руског генерала Михаила Чернајева, главнокомандујућег моравске дивизије српске војске, који је био припадник српске војске, заједно са шест официра и 3.000 руских добровољаца из угледних руских породица, у српско-турском рату 1876. године.