Српска лига: По хитном поступку забранити продају земље странцима

Београд, 24.5.2017 – Српска лига (СЛ) подржава напоре Владе Србије да се у наредна два месеца озакони забрана продаје земљишта странцима од 1. септембра, како је предвиђено Споразумом о стабилизацију и придруживању (ССП), али уједно напомиње да је неопходно убрзати напоре у том правцу јер постоји оправдана бојазан да ли ће ова одлука бити донета и примењена на време – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге (СЛ) поводом најаве министра пољопривреде Бранислава Недимовића да ће Влада припремити нацрт закона којим ће се онемогућити да страни држављани купују пољопривредно земљиште у Србији.
Ђурђев истиче да период избора новог премијера Србије и Владе може да успори усвајање изузетно значајног закона којим ће се регулисати заштита државних и националних интереса и зауставити распродаја српске земље што би добило драматичне размере, уколико не би биле суспендоване спорне тачке ССП-а које је, 2008. године, олако прихватила Тадићева влада.
Да се не би догодио најгори могући сценарио за Србију, Српска лига (СЛ) захтева да се у поменутом закону поставе додатни услови за странце који желе да купе земљиште у Србији, као су то уредиле Пољска и Мађарска, што значи да странци имају барем 12 година пријављеног боравка у нашој земљи, као и да се тај период рачуна тек од датума евентуалног приступања Србије Европској унији, односно најраније од 2022. године, када наша земља, према најоптимистичнијим најавама, може да постане чланица ЕУ – закључио је Александар Ђурђев.