Српска лига: Зауставити хајку на српске произвођаче млека!

Београд, 20.12.2016. – Непоуздан представник потрошача и велике млекаре покушавају да нарученим истраживањем елиминишу мале млекаре које, иначе, производе квалитетније и јефтиније млеко. Крупни страни капитал је решио да крене у отворени напад, нежелећи да конкуренцији дозволи ни мале делове тржишта млека – изјавио је Горан Миленковић, генерални секретар Српске лиге.

photo_2016-12-20_13-14-55

Српска лига осуђује медијску хајку над српском млекарском индустријом, која се нашла под оптужбом да трује домаће потрошаче. На овај начин се плански уништава српска производња, а отвара се тржиште  за мултинационалне компаније. Индикативно  је да су саопштење Националне организације потрошача Србије (НОПС) и координисани медијски удар гађали управо “млеко у кеси” које је најјефтиније и најтраженије.

Према важећим прописима Републике Србије, усаглашеним са правилницима и праксом ЕУ, контрола млека и млечних производа се обавља у самој производњи и до сада није било бактериолошки неисправних узорака, па је у овом случају нарочито упитно на који је начин извршено спорно испитивање, као и ко је финансирао лабораторијску анализу узорака? Домаћи произвођачи ни на који начин нису заштићени од овакве врсте прогона.

Српска лига предлаже оснивање “Уније српских народних млекара“ ради заједничког наступа на тржишту. Организоваћемо мале произвођаче млека како би наступили под  јединственим брендом – СРПСКО НАРОДНО МЛЕКО, које ће по одговорајућој цени осиромашеном народу омогућити да пије здраво млеко . Само уједињени треба да се одупремо оваквим потезима који доказују да је држава у кризи из које само ми можемо и морамо да је извадимо.

Наводна забринутост за исправност млека само је покушај да се пред најављено укидање заштитних царина отвори још простора за стране компаније, чије је млеко лошијег квалитета од  домаћег.

Све ово подсећа на аферу са присуством афлатоксина у млеку која је резултовала прекомерним увозом млека у праху из иностранства, чиме су, опет, највише биле погођене мале српске млекаре. Бесмислена регулација производње на коју је Србија пристала у процесу придруживања ЕУ само је средство уништавања домаће поризводње и води даљем и све дубљем сиромаштву, јер укида српска радна места. Куповина производа од српских произвођача представља гест патриотизма, солидарности и основ нашег опстанка – закључио је Миленковић.