Aлександар Ђурђев: Купуј домаће и живи слободно!

Поводом хајке на мале српске произвођаче млека, Српска лига позива потрошаче да не дозволе да још једном буду обманути и да заштите домаћу пољопривреду и српска радна места. На медијски линч, који је изведен над домаћом млекарском индустријом под оптужбом да трује домаће потрошаче, Српска лига одговара, да је данас у земљи најтоксичинији управо савез НВО индустрије и медија у страном власништву или под страним утицајем, који користе стандардизацију и све бесмислениу регулативу како би, изражавамо сумњу, свесно и плански уништили домаћу производњу и отворили тржиште за мултинационалне компаније.

osnivanje-srpske-lige-4

Питање да ли српско млеко садржи иле не садржи патогене бактерије, потпуно је ирелевантно уз чињеницу да галопирајуће сиромаштво све чешће онемогућава становништво да купи било које млеко или производе од њега. То очигледно није проблем којим се бави било европска регулатива, било спонзорисана удружења грађана. Индикативно је да су саопштење Национална организација потрошача Србије (НОПС) и координирани медијски удар гађали управо “млеко у кеси” који је најјфтиније и од кога зависе социјално најугроженији слојеви популације. Да ли прелазак на скупљи тип амбалаже и трајније врсте врсте млека, што одговара већим корпоративним произвођачима, угрожава већ и онако оскудну потрошњу и да ли је наводна безбедност, вредна повећања цене, дилема је на коју ће одговорити сами потрошачи. Уместо питања бактериолошке неисправности, која се лако да отклонити термичком обрадом, Српска лига позива сва удружења потрошача да се позабаве количином пестицида, хормона раста и антибиотика, не сам само у млеку, већ и осталим прехрамбеним производима. Нужан и добродошао корак на који се заговорници строжије регулативе нису одлучили, јесте пре свега навођење географског порекла производа на амбалажи, на основу ког би сазнали ко све продаје производе од увозног млека у праху. – рекао је Александар Ђурђев, председник Српске лиге.

Српска лига, изражава сумњу да је наводна забринутост за исправност млека, само покушај да се пред најављено укидање заштитних царина, отвори простор за улазак страних компанија, чији су производи чак и по признању самог НОПС-а из 2015.а које преноси Б92, далеко лошијег квалитета од домаћих.

Све оне који сматрају да српско млеко није довољно добро, Српска лига позива да “засучу рукаве” и сами произведу боље. Такоће Српска лига позива све приватне интересе који се крију иза удржења грађана са националним префиксом, да истовремено са бактериолошким анализма домаћег млека објаве и изворе и износе сопственог финансирања који према извештајима Агенције за привреде регистре за период од пар година премашују дестомилионске износе.

Бесмислена регулација производње на коју је Србија пристала у процесу придруживања ЕУ, само је средство уништавања домаће поризводње и води даљем и све дубљем сиромаштву, јер укида у српска радна места. Куповина производа малих и средњих произвођача, који хране не само њихове породице, већ и све нас, представља гест патриотизма, солидарности и основ наше опстанка.

На крају, Српска лига поставља крајње једноставно и логично питање које гласи: “Да су сви творци српске државности од Милоша Обилића, преко Карађорћа до Војводе Мишића следили регулативу и бринули да ли млеко задовољава прописе о бактериолошкој исправности, да ли би уопште било нас, да ли би уопште било српске државе, па самим тим и националног удружења потрошача ?

Стога, реци “Не” Европској унији и њенима стандардима, купуј домаће и живи слободно! Реци “Не” медијима и НВО индустрији и покажи пркос уместо страха!