Од српске њиве до руске трпезе

Србија је земља са огромним пољопривредним потенцијалом, око 70% територије чини обрадиво земљиште. Повољни климатски и природни услови поспешују развој пољопривреде, од ратарства и повртарства у равничарским пределима, преко воћарства, виноградарства и сточарства у брдовитим регијама, до овчарства, говедарства и шумарства на планинама.

unnamed

Другим речима, имамо све потребне услове за бављење пољопривредом, а од извоза у иностранство дели нас само пар корака.

Србија је још 2000. године потписала Споразум о слободној трговини са Руском Федерацијом, који предвиђа ослобађање од царине за већину српских производа. Захваљујући формирању царинске уније између Русије, Белорусије и Казахстана, извоз добара омогућен је и у те земље. Основни услов је да роба мора бити у потпуности произведена у Србији, или да је прошла довољну обраду тако да вредност страног материјала употребљеног у процесу производње није већа од 50%. С обзиром на то да сви наши пољопривредни производи испуњавају овај услов, нема ниједне препреке до извоза у Русију.

Русија је прва на свету по увозу свежег јабучастог воћа, док Србија ту учествује са само 2,1%. С обзиром на површину земљишта на коме гајимо јабуке, крушке и дуње, овај број је запањујуће низак. Што се тиче поврћа, већина се увози из Турске и Кине, месо из Бразила, а млечни производи из Украјине и Финске. Наш удео је занемарљив чак и код производа којих имамо на претек.

Удруживањем пољопривредника и креирњем стандардизованих производа ово се може лако променити. Српске јабуке, малине и млеко могу се већ данас наћи у Московском ресторану. Све што је потребно је да предложите производ који желите да извезете, наведете количину коју можете да обезбедите, и направите уговор са руским партнером. Затим се добија потребна документација, а ваш производ је од српске њиве до руске трпезе стигао за 48 сати.