Усташтво – хрватска свакодневница

Коалиција Родољуби, жели да скрене пажњу власти на скорашња дешавања у Хрватској, у којој су Срби све учесталије мете напада усташких националиста, и да им пружи неопходну подршку.

Говор мржње Марка Јурића је само један у низу доказа да у Хрватској влада антисрпска атмосфера и да проусташке снаге настоје завршити пројекат свог вође Анте Павелића, а то је Хрватска без Срба.

Све то већ увелико траје, а један од многобројних напада о којима шира јавност није упозната, је случај нелегалне сече шума српских породица које су протеране 95-те, под палицом локалног кабадахије Шумоња Милана званог Пешо. Имовина коју Срби поседују у Хрватској, је незаштићена и препуштена локалним криминалцима на управљање.

У Лици, у месту Беговац (општина Саборско) је место скорашњег оваквог односа према српској имовини где је посечено 200 кубика јеловине за један дан, а на хиљаде у протеклој години. У све то је умешана и државна шумарска служба под вођством шумара Ходак Дубравка. Сеча шума се врши без икаквих дознака или накнаде оштећенима. Власници порушених парцела су породице Врцељ, махом расељени у Србији, Америци и Аустралији те не могу ни да се надају неком позитивном исходу јер немају подршку српских власти.

Очигледно је да проусташке снаге настављају да шире националну и верску мржњу и подстичу на насиље према преосталим Србима у Хрватској с циљем да код њих створе осећај страха и угрожености, као и отимање и искоришћавање њихове имовине. Србима се шаље јасна порука да нису добродошли у Хрватској и да им је најбоље да се иселе или асимилују, што појава летака антисрпске садржине и поручује.

Посебно забрињава чињеница да антисрпство и промоција усташтва постају готово нормалне појаве у Хрватској, јер нема стварне воље да се хрватско друштво суочи са тамном страном своје историје.

 

12650497_473489096172354_104717963_n

Capture