Преминуо академик Драгољуб Живојиновић.

Академик Драгољуб Живојиновић, секретар Одељења историјских наука, преминуо је у 82. години, саопштила је Српска академија наука и уметности.

Драгољуб Живојиновић је рођен у Врању, 17. априла 1934. године. Бавио се најсложенијим питањима националне историје и на та питања давао научно утемељене одговоре. Колико је био присутан у националној историографији толико га је познавала и међународна наука.

Дипломирао је на Катедри за историју београдског Филозофског факултета (1959), а постдипломске студије је завршио на Универзитету Пенсилванија (1963).

Докторирао је на Универзитету Пенсилванија, а постдокторски рад обавио је на Харвардовом универзитету (1972).

Током своје богате научне каријере био је и редовни професор универзитета до 1979, а био је члан Организације америчких историчара и Европског удружење за америчке студије. Уређивао је часопис Хришћанска мисао.

Академик Живојиновић, научник светског ранга, добитник је многих награда и признања, као што су БИГЗ-ова награда за научно дело (1995), Награда „Светозар Милетић“ (1995), Награда за животно дело „Владимир Ћоровић“ (2004), Ordine del merito della Republica Italiana (1971), Орден заслуге за народ са сребрним зрацима (1989).

Српска лига саучествује у болу породице и пријатеља.