Шанса за Србију – Отмимо руско тржиште хране од Турака

Русија уводи санкције Турској за увоз хране. Хајде да се организујемо и испоручимо здраву српску храну Русији, уместо непријатељске Турске. С обзиром да Турци сланину не производе, нека извозе храну у Техеран, ако могу, а српским сељацима треба омогућити да извезу здраву храну у Москву.

rusija-turska-2

Српска лига апелује да Србија искористи ову шансу, да поново постане земља домаћина, а пољопривредници елита друшта. Србија то не сме да пропусти.

Према подацима Министарства пољопривреде Русије, увоз прехрамбених производа из Турске је у 2014. години износио 1,7 милијарди долара.

Ово је још један аларм, на који се морамо одазвати. Након увођења санкција ЕУ, неискоришћених предности Уговора о слободној трговини са Руском Федерацијом, као и непланске посете представника Владе Републике Србије Москви, ово је позив и потврда свима који желе да раде, да чекања нема и не сме да буде.

Да ли Србија треба да сачека да странци покупују српску земљу и искористе нашу највећу вредност? Суседна Хрватска забранила је продају земље за наредних 7, Пољска наредних 12 година, док је Мађарска трајно забранила продају земље.

Захтевамо хитну организацију радних група по питању привредног и пољопривредног развоја, ценовне политике, увоза и извоза. Тражићемо програме пописа, обнове и обуке „менаџера“ свих пољопривредних задруга, како би капацитети реално били процењени и направљен програм развоја.

Ни једна промена не долази преко ноћи, али несрећа увек.

Србија је за ову трку одавно требало да буде спремна.