СПОМЕН ПЛОЧУ АМЕРИЧКОМ ПРЕДСЕДНИКУ ВУДРО ВИЛСОНУ У НОВОМ САДУ ОТКРИО АЛЕКСАНДАР ЂУРЂЕВ И СРПСКА ЛИГА

Данас смо поставили ову спомен плочу и предлажемо да се Тргу младенаца у Новом Саду врати стари назив који је носио у време између два светска рата – Вилсонов трг. Такође, предлажемо да се на том Тргу постави и спомен обележје – биста Вудро Вилсону – изјавио је Ђурђев том приликом.

Вудро Вилсон (енгл.Thomas Woodrow Wilson) био је 28. председник САД од 4. марта 1913. до 3. марта 1921, за време трајања Првог светског рата. Добитник је Нобелове награде за мир 1919. год.
Председник Вудро Вилсон и наш чувени научник Михајло Пупин су били веома блиски пријатељи, а из тог пријатељства је проистекла и велика љубав и поштовање према српском народу – напомиње Ђурђев.

Уз помоћ В.Вилсона и Пупина, кроз организацију Црвеног крста прикупљено је 140 милиона тадашњих долара, мобилисано је много Срба који су опремљени у САД слати на Солунски фронт.
Амерички председник Вудро Вилсон издао је 8. јануара 1918. саопштење које је постало познато под именом „Четрнаест тачака“. У свом говору Вилсон је истакао начела слободног тржишта, јавности међудржавних споразума, демократије и заложио се за право народа на самоопредељење. Такође је позвао зараћене стране на прекид сукоба, разоружање и повлачење Централних сила са окупираних територија. Од Вилсонових 14 тачака, Србије се директно или индиректно тиче три. Тачке 9, 10 и 11 помињу безбедан и сигуран излаз Србије на море – истиче Ђурђев.

28. јула 1918. године издао је проглас који је тог дана прочитан у црквама широм САД и објављен у већини дневних новина, а у Њујорк тајмсу под насловом „Славимо Косово као Дан части“.

Такође тог 28. јула свечано је подигнута српска застава изнад Беле Куће у Вашингтону. Поред српске једино се још француска застава вијорила – наглашава Ђурђев.

Почетак 20. века почео је пријатељским односима наше две земље, пуних међусобних уважавања и партнерским односима. Вудро Вилсон је добар пример и пут за обнову добрих и пријатељских односа Р. Србије и Сједињених Америчких Држава – закључује Александар Ђурђев, председник Српске лиге.