Историјско партнерство САД и Србије доприноси јачању привредне сарадње две земље

Београд, 13.11.2019 – Српско–америчка сарадња, посебно на економском плану не сме да буде ни на који начин спутавана јер захваљујућим страним инвестицијама који долазе из САД-а и улагањима америчких држављана и компанија, Србија обезбеђује значајан привредни раст и смањују незапосленост, што је потврдио и новоизабрани амерички амбасадор у Београду, Ентони Годфри констатујући да америчке фирме запошљавају више од 20.000 грађана Србије и да доприносе са уделом од најмање четири милијарде долара у српској економији – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге (СЛ).

Један од разлога, зашто нема још више америчких инвестиција у нашу земљу, је тај што већина банака, које послују у Србији, не жели да отвори рачуне српским фирмама које оснивају амерички грађани или америчке фирме јер по међудржавном споразуму о свим трансакцијама америчких физичких и правних лица морају да обавесте америчку пореску управу (IRS) – објашњава Ђурђев, додајући да банке, с циљем да избегну процедуру обавештавања, једноствано одбијају да отворе рачуне српским фирмама у власништву америчких лица, чиме крше Закон о банкама и Закон о платном промету, али и дискриминишу америчке држављане и компаније.

Јачању привредних односа између САД и Србије свакако доприноси и дугогодишња историјска сарадња и партнерство две земље, о чему најбоље сведочи и прошлогодишње обележавање стогодишњице од “Дана Србије у САД“ када се на захтев америчког председника Вудроа Вилсона, српска застава завијорила на Белој кући у Вашингтону, 28. јула 1918. године, у част српског народа – закључује Ђурђев.