Дејан Николић: Вратимо викенд породицама!

Дошло је време да почнемо сами себе да ценимо! Дошло је време да се окренемо правим вредностима и да негујемо вредности из којих смо потекли, а потекли смо из породице и породичног окружења. Шта нам је друго остало? Шта сваки нормалан човек прво хоће да заштити од уљеза, него себе и своје најмилије?

Како можемо да водимо рачуна о својој средини, граду или држави ако не можемо да заштитимо оно најсветије, да заштитимо породицу?

Како би сачували породичне и традиционалне вредност, Српска лига (СЛ) ће покренути иницијативу да се законски регулише забрана рада недељом (и суботом), као што је случај и у другим земљама Европе.

Поједини власници компанија и трговинских ланаца немају осећај за радно време запослених, па тако у јурњави за профитом, радници постају исључиво средство за увећање капитала.

Примера ради, како је показала пракса, у трговини радно време не доприноси, нешто посебно, економској страни. Међутим, има изузетно негативне ефекте на социолошку и људску страну, а посебно има негативан и ненадокнадиво лош утицај на породицу. Организовање живота породице запослених без времена проведеног уз најближе у садашњим условима готово сваког човека доводи до сопствене границе издржљивости. То се одражава на послу на продуктивност, а код куће на саме запослене и на њихове укућане. Последице оваквог система су трајне и ненадокнадиве.

У Србији, у сектору трговине, има око 200.000 запослених, а 70 одсто чине жене. У том сектору плате су ниже и до 30 одсто од републичког просека. Ради се суботом, недељом и празницима.

На пример, муж има слободан дан у среду, жена у петак, викендом обоје раде, а деца су сама код куће. Вртићи не раде викендом, где и са ким буду деца?

Са просечном зарадом од 30 до 35.000 динара месечно нико данас није у могућности да обезбеди плаћено чување деце.

Иако домаћи послодавци наводе да би укидање рада недељом (и суботом) угрозило њихово пословање, не смемо заборавити да углавном трговци за рад недељом и празницима не добија увећане зараде, које су регулисане законом.

Истраживања су показала да би већина грађана рад недељом забранила, јер сматрају да би мајке и очеви требали да буду код куће са својом породицом и децом.

У уређеном свету синдикати су се заиста изборили за радно време запослених. Због тога је крајње је време да се и ми изборимо за поштовање радног времена запослених, да се изборимо за њихову суботу, њихову недељу, њихов празник.

По Закону о раду, послодавац у Србији је дужан да рад недељом плати 26 одсто више, а празником двоструко више. Морамо признати да у пракси то није тако.

И у многим земљама Европске уније на снази су јасни прописи и контроле исплате надокнада за рад недељом и празницима.

Европска унија, којој толико тежимо, је препустила земљама чланицама да радно време уреде на основу својих специфичних, традиционалних, културних и верских потреба.

У Европској социјалној повељи се наводи да државе чланице треба да осигурају недељни одмор што је могуће више у складу са традицијом и обичајима у држави или региону. Зато овај проблем треба решити на сваком нивоу како би запослени у приватном сектору били изједначени, бар викендом, са онима који раде у већини државних и јавних установа.

Српска лига не тражи да се мање ради, већ да се не ради недељом (викендом), јер се мора водити рачуна о истинској вредност! Морамо водити рачуна о животу сваке породице.

И зато мотив свих нас у Српској лиги је да вратимо викенд породицама!