ИЗВОЗ ИЛИ СМРТ

Свако ко покуша да злоупотреби Споразум о слободној трговини са Руском Федерацијом и бесцарински извоз српских производа на руско тржиште мора да буде кривично процесуиран и кажњен, јер је крајње време да се спрече све неодговорне компаније које због својих личних интереса и жеље за стицањем профита могу да угрозе економску сарадњу са Русијом и српски извоз који је кључан за наш привредни раст и развој.

Најновији случај српских компанија “Неопланта“ и “Јухор“ које су, под додатном присмотром руске инспекције, због утврђених неправиллности у хемијском саставу хране и неисправне декларације производа, нашкодио је не само угледу тих предузећа већ и целој држави Србији. Изгледа да је неко заборавио да смо само од извоза прехрамбених производа на тржиште Руске Федерације у 2018. години зарадили 340 милиона долара.

Зато и јесте велика срамота  што се тако односимо према братској и пријатељској земљи која нам је омогућила да српске производе, под повлашћеним условима, пласирамо на тржиште Русије, и тако поспешимо домаћу производњу која треба да постане носилац српске економије. Нажалост, ово није једини пример српске трговинске преваре, пошто смо до сада имали низ нерегуларности при извозу, при чему су неке уочили и санкционисали надлежни органи, јер су и ухапшена одговорна лица, појединих предузећа, која су увозила воће из земаља ЕУ, израђивала лажну документацију и потом га као пољопривредне производе српског порекла продавала на руском тржишту.

...

Било је и реекспорта робе која уопште није пролазила кроз Србију, као и фалсификовања сертификата, због чега су воћари са подручја Рашког и Моравичког округа претрпели штету која се мери милионима евра, пошто је извоз био „привремено обустављен“ или „забрањен“. Због непоштовања прописа, пре свега одсуства одговарајуће казнене политике према неодговорним извозницима који се у пословању воде девизом да је „много лакше увести него произвести“ и воћари краљевачког и чачанског краја, али и других места у Србији, претрпели су огромне губитке, нарочито они који немају своје складишне капацитете – хладњаче.

Да ли смо свесни шта ризикујемо и зашто се на овакав начин понашамо, у тренутку када нам је указано поверење и пружена рука спаса за целокупну нашу привреду?!

Да подсетимо све оне који се олако коцкају са нашим извозом и српско-руском сарадњом, да је Русија веома важан спољнотрговински партнер Србији и да се налази у самом врху по вредности трговинске размене, бележећи раст последњих неколико година, све са циљем да се достигне ниво из 2008. године, и тадашња вредност од четири милијарде долара.

Прошле године, трговинска размена достигла је 3,6 милијарди долара, што је за 500 милиона долара више него 2017.године. Од тог износа, милијарду долара вреди укупан српски извоз на руско тржиште и односу на 2008. годину, направљен је значајан заокрет и помак јер је те године извоз процењен на 500 милиона долара. Такође, не треба изгубити из вида да нам је бржи раст вредности извоза од увоза, омогућио да 2017. године смањимо буџетски дефицит са 709,6 на 593,1 милион долара и повећамо покривеност увоза извозом са 52,7 на 62,5 одсто, и то све захваљујући економској сарадњи са Русијом.

Верујем да су нам сви ови подаци, довољан аргумент да се уозбиљимо и мислимо на своју будућности јер, нажалост, имамо само два избора: извоз или смрт!

Александар Ђурђев, председник Српске лиге