Александар ЂУРЂЕВ: Српска лига: Променом Устава омогућити женама право да убију силоватеља и враћањем смртне казне спречити монструозне злочине

Београд, 24.7.2018 – Српска лига (СЛ) захтева од државних органа Србије, да по угледу на Русију, пооштри казне за силоватеље и донесе адекватне законе који ће омогућити жртвама силовања, да у случају убиства силеџија у самоодбрани, буде ослобођене кривице. Законом морамо омогућити женама право да убију силоватеља и заштите свој живот. – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге (СЛ), подсећајући да је СЛ још раније предлагала увођење драстичних казни за силоватеље повратнике и доказане педофиле, те да се, као обавезна кривична санкција, уведе хемијска кастрација у виду хормонске терапије која би силоватељима умањила либидо и помогла им да контролишу сексуални нагон.

Никако не смемо дозволити да силоватељи и убице имају већа права од мучених и напастованих жена и деце, и зато је неопходно што пре уредити српско законодавство које неће дозволити да се након 25 година одслужене затворске, како предивиђају европски стандарди, од максималних 40 година затвора, преступници поново нађу на слободи – каже Ђурђев, додајући да је важно да се створи друштвени консензус о овом значајном питању и да се променом Устава Србије и поновним увођењем смртне казне, која је у нашој земљи укинута 2002. године, спречи константан пораст насиља и монструозних злочина у Србији.