Свети цар Николај II је страдао да би Србија живела

Београд, 17.07.2018. – Данас се обележава стогодишњица мученичке смрти руског цара Николаја II Романова и читаве царске породице. Тај злочин нанео је немерљиву штету руском народу и читавом православном свету, међу којима је и наш српски народ, јер је Николај II био велики наш заштитник. У најтежем периоду за Србију, када је 1914. године нападнута од Аустро-Угарске, руски цар Николај стао је у нашу заштиту, ризикујући царски престо, безбедност и егзистенцију Руске империје, свог народа и живот своје породице.
Његова одлука утицала је на коначан исход рата и победу српске војске, а 1918. године, када је са породицом мученички страдао, његове одлуке и пожртвованост за српски народ утицале су да Нови Сад, Срем, Банат и Бачка постану Србија – изјавио је Горан Миленковић, генерални секретар Српске лиге (СЛ).

СЛ му је направила мурал, као симбол савезништва српског и руског народа. Сматрамо да Србија не може остварити сопствене интересе и просперитет у будућности без савезништва са Русијом, кроз заједничку економску, културну, безбедносну, образовну сарадњу – сматра Миленковић.

Нове руске власти од 2000. године препознале су значај императора за руски народ и православни свет и те године Руска православна црква каконизовала га је у Светог мученика цара Николаја II Романова.