ИЗВРШИТЕЉИ НИСУ РЕШЕЊЕ ОНИ СУ ПОНИЖЕЊЕ И ЗА ДРЖАВУ И ЗА ГРАЂАНЕ

Поповић: Крагујевац – послушао Српску лигу и постао пример како репрограмирати дугове грађана према комуналним предузећима. Овим путем треба да крену и Нови Сад и Београд и остали српски градови

Београд, 4. јул 2018 – Крагујевац је, од пре неки дан, први град у Србији чији су одборници донели одлуку о дугорочном репрограму дугова које грађани имају код пружалаца комуналних услуга за даљинско грејање, воду, одношење смећа, а пошто се Српска лига, већ годинама, залагала да Скупштина Србије усвоји закон о општем репрограму дугова грађана, с пуним правом очекујемо да и други градови донесу сличне одлуке, како би се грађанима омогућило да регулишу своја дуговања настала, не због њиховог хира, већ због вишедеценијског наслеђеног сиромаштва – изјавила је Ивана Поповић, повереник Српске лиге за Нови Сад

СЛ указује да је неопходно да посланици Народне скупштине Србије напокон усвоје Предлог Закона о општем репрограму дугова који се, још од марта 2015, налази у парламентарној процедури, чиме би држава помогла презадуженим грађанима и вратила им основно људско достојанство нарушено поступцима приватних извршитеља који често резултују одузимањем имовине, искључивањима струје и обуставом пружања других комуиналних услуга. Достојанство и егзистенција народа уништавани су кроз санкције, ратове, пљачкашку приватизацију, лош банкарски систем и стога СЛ матра да је обавеза свих политичких фактора да грађанима пруже прилику да сачувају или поврате своје достојанство гарантовано Уставом Републике Србије.

– Све дугове које становништво има према државним предузећима потребно је замрзнути на период од 15 месеци, а из тога произилази и обустављање свих судских и извршитељских поступака који се воде против грађана. Суштина овог законског предлога јесте у томе да би тако дошло до пораста плаћања обавеза грађана, нарочито пораста наплате старих дугова који су сада практично ненаплативи – објашњава Ивана Поповић.

Ово не би било опраштање или брисање дугова према држави, додаје Поповић, већ би у наведеном периоду било потребно да држава створи бољу економску климу, те да се животни стандард грађана повећа, а тиме створе и услови за отплату старих дугова и редовно плаћање текућих обавеза према комуналним предузећима.

Сличан модел примењен је   – подсећа СЛ –  у време кнеза Милоша Обреновића који је забранио стављање хипотеке на кућу, окућницу, правдајући забрану тиме да би таквим начином беспомоћне породице имала бар кров над главом по упропашћењу свег имања.