ДОЊЕЦК ИМА БУДУЋНОСТ УЗ РУСИЈУ И СРБИЈУ

Србију и Доњецку Народну Републику, две братске земље, веже историја, иста вера и борба за слободу. Срби и Руси су један народ, и зато смо дужни да бринемо и помажемо једни другима. Ово је велики дан не само за Доњецку, већ и за Србију и целокупан српски народ, истакао је Александар Ђурђев приликом посете ДНР поводом Дана државности у разговору са Александром Владимировичем Захарченком, председником ДНР. Поносни смо на Србе који живе на овим просторима, чији су се преци доселили, половином 18. века, у време друге велике сеобе Срба, изјавио је Ђурђев.

Подсетићу вас, да је Славеносербија било је подручје у Руској Империји, односно административна област која је постојала од 1753. до 1764. године, на десној обали реке Доњец, између ушћа река Бахмут и Лугањ, коју су Декретом Сената од 29. маја 1753. године насељавали Србии и други балкански народи православне вероисповести, у намери да осигурају и заштите руску границу, напомиње Ђурђев.

Горан Миленковић, генерални секретар Српске лиге је рекао у разговору са Наталијим Никаноровом, министром иностраних послова ДНР да драгоцене податке о Србима који су се одселили у Русију педесетих година 18. века открива писмо официра у пензији Павла Арсенијевића из Јелисаветграда, упућено патријарху Рајачићу 1852. године. У њему Арсенијевић помиње потомке знаменитих Срба који су живели на бившем подручју Нове Сербије и Славјаносербије. Тако се помињу: Хорвати, Шевићи, Прерадовићи, Стратимировићи, Кнежевићи, Вујићи, Петковићи, Аврамови, Радивојевићи, Дуке, Степанови, Живковићи, Хаџићи и други.

Одсечени од сопствене етничке матице, у православној и словенској средини, Срби су се убрзо претопили у месно источнословенско становништво. Нису заборавили своје порекло, обичаје, веру и Србију, али су стекли и добили своју нову отаџбину која с поносом од 12. маја 2014. године носи име Доњецка Народна Република.

Србија и српски народ најбоље разумеју вашу тежњу за слободом, непрестану борбу и жељу да суверено владате земљом која ће бити не само ваш понос, него и понос ваших будућих генерација. Уосталом, нико не сме да се противи вољи 89 одсто грађана који су се, пре четири године на референдуму, јасно и недвосмислено изјаснили за стварање независне државе, рекао је Ђурђев.
Овом пригодом гости из Србије су домаћинима из Доњецке народне републике уручили поклон монографије „СРБИ – РУСКИ ВОЈНИ ЗАПОВЕДНИЦИ ОД ВРЕМЕНА ПЕТРА ВЕЛИКОГ ДО ОКТОБАРСКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ.“

У име Српске лиге, али и своје лично име честитам вам Дан државности! Не заборавите да ће Србија и српски народ увек бити уз вас, као и током историје! Живела Доњецка Народна Република! Живела Новорусија! Живела велика братска Русија! Живела Србија!