Писмо Александра Ђурђева упућено Александру Васиљевичу Чепурину

Територијални интегритет Србије тренутно је најугроженија позиција не само Србије већ целог друштва које све више „ћутке“ намерно или ненамерно не види излаз из ове „паклене“ ситуације која је задесила нашу земљу!

Александар ЂУРЂЕВ:
Уважени господине, његова екселенцијо амбасадоре,

Поштујући лично Вас и земљу коју представљате, обраћамо Вам се са молбом да помогнете српском народу и допринесте окончању преговора о статусу јужне српске покрајине Косова и Метохије (КиМ) који се воде, под патронатом Европске уније (ЕУ), и преко Министарства иностраних послова Руске Федерације иницирате укључивање Русије у дијалог између Београда и Приштине, како би се Срби заувек ослободили бруталних притисака и условљавања Брисела, Берлина и Вашингтона, предводника војне агресије на Србију 1999. године и главних ментора стварања једине НАТО државе у Европи који нам по принципу политичке и војне моћи отимају 17 одсто сопствене територије и наређују да уведемо санкције Русије и прекинемо сваку врсту сарадње са братским руским народом.

Немогуће је спровести Бриселски споразум у пракси, уколико постоје сталне уцене и претње усмерене само ка српској страни и у ситуацији када се договори не поштују, управо зато што постоји пристрасан однос главног посредника у преговорима, па се Србија, сталним условљавањем свог уласка у ЕУ, „доводи у ред“ и притиска да потпише све што се може потписати. Приштина не поштује ништа што је потписано у Бриселу, а за то има прећутну подршку великих сила, предвођених Вашингтоном који је креатор стварања лажне државе Косово.

Русија као вековни српски пријатељ и заштитник наших националних интереса треба да се укључи у преговоре о КиМ јер поштује територијални суверенитет и интегритет Србије, најбоље разуме и схвата тежњу српског народа да сачува целовитост своје државе, што је од изузетне важности за успостављање равноправног односа у преговорима, чиме би било избегнуто стално блокирање дијалога и стајање у једном месту.

Дипломатска тежина и искуство Русије могу да помогну и у решавању ситуације на КиМ, тако што би се формирао нови преговарачки тим са руским представником, уз учешће супротстављених страна које су сада у стању „замрзнутог сукоба“, све са циљем да се криза што пре оконча и обезбеди мир и стабилност на Западном Балкану.

Верујемо да ће братска Русија, и у овом тешком историјском тренутку за Србију, подржати српски народ и учинити све што је у њеној моћи да спречи насилно и бесправно отимање српске територије и имовине на Косову и Метохији које спроводе моћне западне силе, предвођене Немачком и Америком, тако што ће дипломатским средствима обезбедити поштовање и спровођење међународног права које је на страни Србије и њених грађана.

С поштовањем
Александар ЂУРЂЕВ, председник Српске лиге