Премијер је уважио наш предлог да се земља не продаје странцима!

Београд, 15. март 2017 – До апсолутне продаје српског пољопривредног земљишта странцима изгледа да, ипак, неће доћи, чиме ће бити заштићени интереси српских пољопривредника, али и српски национални и државни интереси – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге (СЛ), после најаве министра пољопривреде Бранислава Недимовића да ће, усклађивањем домаћих прописа, бити ограничена либерализација продаје земљишта у Србији.

aleksandar-durdev-1459417971-876201

– Чини нам се да је премијер уважио предлоге које смо, кроз вишемесечну кампању „Стоп продаји земље странцима!“ и „Рађај децу, узми земљу!“ и покренуту петицију коју су грађани увелико почели да потписују, слали ми из Српске лиге и појединих удружења пољопривредника, позивајући се на позитивне примере Мађарске и Пољске које су, иако чланице ЕУ, одложиле продају земље страним држављанима – рекао је Ђурђев.

Према потписаном Споразуму о стабилизацији и придруживању из 2008. године, тадашња власт Бориса Тадића и Вука Јеремића се обавезала да ће од 1. септембра 2017. у потпуности омогућити да и страни држављани могу постати власници земљишта у Србији. Сада су, додаје Ђурђев, и актуелни државни органи увидели сву погубност тог потписа Тадићеве владе у којој је Вук Јеремић био перјаница у кооперацији са странцима који је требало да ојаде наше пољопривредно земљиште, а на шта смо ми из Српске лиге, свих ових година, указивали.

– Не сме да се заборави да је тада заштитник грађана Србије био садашњи кандидат за председника Саша Јанковић који је ћутао, „правио се луд“ на стварне проблеме грађана Србије стављајући свима нама до знања да је једино наше право да немамо никава права. Када су српски пољопривредници подигли глас и тражили заштиту од заштитника грађана, он је као Бора Тодоровић у „Балкан експресу“, журио тетки да однесе лек – закључује Ђурђев.