Горан Миленковић: Задругарство је спас за малинаре, али и тема за председничке кандидате!

Београд, 13. март 2017 – Само додатним удруживањем кроз задруге српски малинари могу сачувати позицију једног од водећих произвођача ове „краљице воћа“ на свету.

raspberries-378259_960_720

Такође, неопходно је да произвођачи заокруже процес од бербе, преко пласмана свеже малине до подизања сопствених хладњача, али и да се на виши ниво подигне култура прераде, да не будемо само извозници сировине – изјавио је Горан Миленковић, генерални секретар Српске лиге (СЛ) осврнувшии се на податке да се наши малинари могу наћи у проблему пред наступајућу сезону јер у хладњачама имају непласиран прошлогодишњи род, а нови ће ускоро стићи.

photo_2016-12-20_13-14-55

Под малином је у Србији око 15.000 хектара а у многим крајевима, као што су, на пример, Мачва и Посавина, који нису традиционално познати по узгоју малина, многи произвођачи се одлучују да почну са њеним узгојем. Квалитет овог нашег значајног извозног производа (у 2016. години је извозом овог воћа добит износила 248 милиона евра) није споран, али велики произвођачи, првенствено из Пољске и Чилеа, жарко желе да од нас преузму тај трон и зато бисмо ми, из Српске лиге, волели да чујемо шта о овом могућем проблему српске пољопривреде мисле и председнички кандидати који се, части изузецима, уместо животом, махом баве метафизичком политиком – рекао је Миленковић.