Интервју – Александар Ђурђев, председник Српске лиге

С обзиром на пораст стопе криминала миграната у нашој земљи, да ли су грађани Србије безбедни?

У Србији су, у ово време ескалације мигрантске кризе, лична безбедност, безбедност поседа и дома све више угрожени, а право на заштиту имовине све се теже остварује.

Недавни покушај силовања малолетнице у Суботици, пребијање грађанина Шида, инциденти у Београду, све случајеви у којима су учествовали мигранти, само су неки од разлога зашто се Српска лига залаже за изградњу превентивних механизама одвраћања, али и озбиљног система који ће у пуној мери обезбедити заштиту живота и поседа. Јер, грађани Србије имају право на самоодбрану и право да бране своје породице и своје домове.

plakat-oruzje

 

Како држава треба да помогне својим грађанима да се заштите?

Захтевамо укидање неразумно високих пореза на оружје да би се грађанима омогућило да задрже своје легално наоружање и додатно се наоружају. Порез на оружје у Србији недопустиво је велик и држава је сталним подизањем пореза онемогућила сиромашнијим грађанима да поседују оружје и заштите своје домове и породице. Држава треба да стимулише и олакша набавку оружја српске производње за личну и породичну безбедност. Једино што може да нас заштити од наоружаног негативца јесте наоружани позитивац.

Зашто мислите да су закони о набавци и држању оружја лоши?

Задатак државе и полиције је да бране поштен свет од криминалаца, док актуелна пракса и закони обликују оквир у коме се према поштеним породичним људима делује као да су они негативци. Овој пракси мора да се стане на пут и овакво поступање мора да се прекине. Данас се поштеним људима тражи длака у јајету да би испунили услове за поседовање оружја за породичну безбедност. Често се позивамо на развијени запад, па хајде да у овом домену поступамо као војно неутрални Швајцарци који су наоружани више и од Американаца и којима је породична безбедност светиња. Швајцарци свој "дуг отаџбини одужују у више рокова, а своју војну опрему, укључујући и ватрено оружје, држе код куће, да би, у случају ванредног стања, држава одмах на располагању имала велики број војника.