Ђенерале Толимир вечна слава и хвала

Генерал Војске Републике Српске у пензији Здравко Толимир преминуо је претходне ноћи у Хагу.

Генерал Толимир важио је за врхунског професионалца, кога су уважавале и цивилне и војне структуре тадашње РС, а имао је и углед код тадашњих међународних војних команданта у БиХ. Ухапшен је под нејасним околностима, за време владе Војислава Коштунице 2007. године.

Тешко оболелом генералу Толимиру није дозвољено лечење у Београду и исход је био фаталан, као и у случајевима многих других Срба у  Хагу.

Са огорчењен напомињемо да је генерал Толимир десети Србин који је преминуо у Хагу. У годинама у којима Срби Хаг напуштају  у мртвачким сандуцима,  представници  злочиначког суда  ослобађајућим пресудама су кућама послали, највеће џелате српског народа, Харадинаја, Готовину, Орића…

 Српска лига и коалиција Родољуби саучествују у болу породице. Овим путем још једном апелујемо да се од стране надлежних министарстава поднесе предлог, да хашки осуђеници, држављани Србије, преостали део својих казни служе у Србији. Изражавамо сумњу да им како у прошлости, тако и у овим тренутцима у затворима у којима се налазе није омогућена адекватна медицинска нега. Такође апелујемо да господин Расим Љајић, председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом, упозна јавност са здравственим стањем свих хашких осуђеника и оптуженика – наших сународника и сходно томе се заложи за њихов бољи третман.