Дајући влади и полицији да одлучи ко добија оружје отварају се врата за огромне злоупотребе

Наша општа грађанска безбедност и спремност на реаговање у неким ванредним ситуацијама се своди на минимум. „Не постоји разлог за поседовање оружја, грађане брани полиција“ и низ других сличних „спинова“, којима се тенденциозно, полуистинама управља пажњом јавности су неки од сновних нацчела којим се воде сви они који се труде да, искорене слободарске народне традиције, како би створили униформно и покорно стадо. „Ко се овцом учини, курјаци га поједу“.

oruzje_1

Нелегално тржиште ће бити све веће и веће као последица већих пореза за поседовање оружја у циљу разоружања народа. Даље разоружање народа створиће само анархију.
Ограничили сте права постених грађана, док криминалци и даље носе оружје, и пуцају из њега. Готово свакодневно смо сведоци тога.
Порез на поседовање и ношење оружје је толики да се обичан народ пита откуд том власнику паре а није криминалац. Са друге стране, из дана у дан оружје постаје све јефтиније а порез све већи што је још један од разлога за поседовање илегалног оружја.
Легални власници нису криминалци. Можда је сада тако али друштвено економски процеси нас воде у другом правцу.

Појављују се свакојаки аргументи против ватреног оружја, аргументи тако фабриковани неистинитим подацима, да неупућеним читаоцима стављају на располагање само један закључак, а то је НЕ ОРУЖЈЕ. Потребно је да сви они који су против оружја, престану са лажима и лажним статистичким подацима, и они такаве негативне кампање заснивају на:Оружје је опасно, Резултат поседовања оружја су смртни случајеви – убиства и самоубиства, Оружје даје лажну сигурност власнику, Грађане брани полиција, Исувише оружја у народу, више него у другим земљама (мисли се на легално оружје).

Кућа, радно место, улице, школе. Не постоји време и место на коме не може напасти криминогени појединац у наступу беса, паничне потребе за новцем, макар и најмањих сума, са умишљајем или без, у безнађу, под утицајем алкохола и других опијата.
Као и ни са којом врстом оружја ће то да изведе.

strip1

Оно од чега се сваки појединац може одбранити, или ће бар покушати да се одбрани, је акутно угрожена лична безбедност, било где и било када у току сваког сата током дана.

С друге стране, наши прописи врло рестриктивно тумаче институт нужне одбране, па човек који легално поседује оружје треба да сачека да криминалац који му је упао у стан упери пиштољ у њега, да би евентуално имао право да одговори оружјем. Кога то закон штити?
Грађанин који поседује легално оружје је спреман за самоодбрану и као такав је растерећен појединац.Постаје способан да ради, ствара за себе и друштво ,и одгаја породицу.
Главни циљ самоодбране је преживети, али и остати не повређен, или минимално повређен и свакако избећи ситуацију прекорачења нужне одбране, где санкција представља праву трагедију за самобранитеља.
Потребно је упутити све грађане, свих старосних доба, кроз обуке,да оружје и исправно руковање са њим може да им користи.
Потребно је да се у школама уводе курсеви обуке руковања ватреним оружијем, без праве муниције, јер куда смо као друштво и нација кренули, за пар година свако имућније дете ће моћи да мења свој таблет или ајфон за неки пиштољ на улици, а без икакве свести и знања о самом оружју.

Дејан Џакула