СРПСКА ЛИГА ЗА СРПСКУ СРПСКУ

Зашто сте одлучили да формирате Српску лигу у Републици Српској?

Већ дуже вријеме у Републици Српској (РС) не постоји искрена и, аутентично родољубива, десна политичка опција која заступа државотворну и националну политику српског народа на овим просторима. Захваљујући политичком дјеловању Српске лиге (СЛ) и њеног предсједника Александра Ђурђева, чији је циљ да се створи јака и национално одговорна држава Србија и да се успостави још чвршћа и ближа сарадња са српским народом с ове стране Дрине, створена је Српска лига у Републици Српској, као озбиљан бедем српским националним интересима и заштити нашег државотворног и националног идентитета, историје, вјере и културе. Вјерујемо да ће предсједник Ђурђев својим политичким ауторитетом учинити да постанемо једна од најпрепознатљивијих, али, надамо се, и водећих политичких партија у РС.

Како сагледавате политичку ситуацију у Српској?

Тренутна политичка ситуација у Српској дубоко је подијељена између два супростављена блока, што се одражава и на ниво Босне и Херцеговине (БиХ). Све то утиче на стабилност и развој Српске, али и доводи до видног незадовољства народа. Нужан је минимум договора између подијељених страна, по основним и неупитним циљевима, а зарад јачања и очувања Републике Српске. У овом историјском тренутку Српска лига је управо странка која ће унијети новине на нашу политичку сцену и вратити народу вјеру да постоји политичка елита која је спремна да подржи и оствари основне националне циљеве српског народа и створи јаку и просперитетну Српску.

Да ли Српска треба више да се ослони на Србију и у којим сегментима?

Као никада до сада, српском народу је потребно обједињавање националног корпуса на свим српским просторима, јер ријека Дрина није граница него кичма наше нације. Слиједећи своју програмску политику, странка ће се посебно залагати за јачање сарадње између Србије и Српске, што је основа за унапређивање и заштиту националног идентитета српског народа, не само у региону него и у цјелокупној дијаспори, што је од изузетног значаја, ако се зна да РС има посебан статус за читав српски народ.Такође, потребно је да се више Република Српска ослони на Србију, јер је Србија гарант безбедности и мира грађана Српске, посебно у областима економије, здраства, културе и образовања.

Српској предстоје избори, на који начин ће у њима учестовати Српска лига?

Српска лига, оправдано, као млада, тек рођена, политичка организација, због временског ограничења, не може да изађе на предстојеће опште изборе у Републици Српској и БиХ. Пратићемо кампању за опште изборе и подржаћемо ону опцију која буде најближа нашем политичком програму, у коме инсистирамо на одбрани српских националних интереса и идентитета, али се и залажемо за развијање сарадње и потпуну примјену Споразума о специјалним везама Српске и матичне земље Србије, односно за привлачење нових инвестиција у РС, покретањевеликих пројеката и пољопривредних задруга, све са циљем да се побољша животни стандард Срба с друге стране Дрине, али и како би се зауставио негативни природни прираштај и повећао проценат српског народа који живи у пограничним подручјима Републике Српске. Нашу подршку имаће она политичка опција која се недвосмислено залаже за поштовање изворног Дејтонског споразума, као иРезолуције Народне скупштине РС о војној неутралности Српске, затим која инсистира да се оснује Министарство за ветеране рате, и која је за развијање и поспјешивање сарадње Српске са свим добронамјерним међународним организацијама и државама, а превасходно Руском Федерацијом, без које Република Српска тешко да би очувала и овакав степен државотворности и аутономности.

Шта је ваша порука грађанима Српске?

Грађани морају да препознају и слиједе државотворну политику која ће ојачати Републику Српску и вратити јој сва она, силом отета, овлашћења која је имала као равноправни државотворни ентитет БиХ. На тај начин ће народ послати јасну поруку јавности у РС, али и цјелокупној међународној заједници да је српски народ ријешен да се бори и избори за своја права, и да жели да се поштује Дејтонски споразум који је гарант опстанка Републике Српске и њеног будућег развоја.

Даријо ЛЕКА, председник иницијативног одбора Српска лига Републике Српске

image description