Херој живи вечно – Александар Захарченко

Српска лига (СЛ) изражава најдубље саучешће супрузи и четворици синова за страдалог председника Доњецке Народне Републике (ДНР) Александра Захарченка, као и читавом руском народу, нарочито становницима Доњецка и Луганска, који се после насилног државног удара у Украјини 2014. већ више од четири године боре и страдају за слободу – изјавио је председник СЛ Александар Ђурђев.

Председник Захарченко био је велик и храбар човек и војник, који је живео и умро за свој народ, пријатеље, породицу. Поштовао је и волео и Србе, о којима је говорио: “Срби као нико други у Европи схватају шта ми осећамо док гледамо како уништавају наш народ, његову имовину и покушавају да га истисну са родне земље. Потпуно је јасно да Кијеву Донбас треба без нас. Разлог зашто нас Запад мрзи исти је и као према Србима,” па је вест о његовој смрти изазвала шок и тугу српског народа.
Убили су га терористи, мали људи који нападају с леђа, у спаваћим собама и кафићима, као што је раније био случај и са страдањима команданата Михаила Толстиха Гивија и Арсена Павлова Мотороле – рекао је Ђурђев.

Делегација СЛ била је гост страдалог Захарченка на обележавању четврте годишњице независности ДНР у Доњецку 11. маја ове године и том приликом пружила је подршку тамошњем руском народу. Видели смо несрећу и страхоте којима је изложен народ који тамо живи под константном стрепњом од гранатирања и терористичких напада, какав је био онај јуче – додао је Ђурђев.