Миленковић: Америчком председнику и српском пријатељу Вудру Вилсону да се врати трг у Новом Саду

Нови Сад, 27.07.2018. – Српска лига (СЛ) покренуће иницијативу да се Тргу младенаца у Новом Саду врати стари назив који је носио у време између два светска рата – Вилсонов трг, по Томасу Вудру Вилсону, америчком председнику од 1913. до 1921. године, 28. по реду, како би се одало признање великом пријатељу Срба и Србије, у периоду обележавања стогодишњице подизања српске заставе на Белој кући у Вашингтону – изјавио је Горан Миленковић, генерални секретар СЛ.

Начела за која се Србија витешки борила и пропатила иста су она начела за која се залажу Сједињене Државе – део је прогласа председника Вилсона упућеног српском народу, поводом несаломивог духа и јунаштва српске војске у Првом светском рату, који је читан у свим америчким црквама и објављен у већини америчких медија 28. јула 1918. године, датумом који је у Америци био проглашен за “Српски дан“ – додао је Миленковић, подсећајући да је Вилсон снажно подржавао тежње за уједињењем српског народа.

Woodrow-Wilson

Односи између Србије и САД имали су високе амплитуде у обе крајности, добре и лоше. Било је периода када смо се заједно борили за правду и слободу, када је српски народ служио америчком за пример и поштовање, а било је и периода неразумевања и сукоба, али у будућности желимо да изградимо нове односе које ће бити у корист обе државе – истиче Миленковић, додајући да Српска лига подржава иницијативу председника Вучића да први булевар у “Београду на води“ добије назив по Вудру Вилсону, којој се такође мора приидружити и Нови Сад, тако што ће једном од централних градских тргова вратити назива Вилсонов трг и на тај начин се одужити великом пријатељу Срба.