НОВИ САД ДА БУДЕ СРПСКА ПРЕСТОНИЦА

„Српска лига честита Новом Саду и свим његовим грађанима Дан града, дан када су богати грађани Српског града, како се од 1694. године звао Нови Сад, пре 270 година купили титулу слободног краљевског града од Аустро-Угарске монархије, а повељу потписала тадашња царица Марија Терезија, која је граду и дала данашње име“ – изјавио је Горан Миленковић, генерални секретар Српске лиге.

У неком од наредних јубилеја Дана града, Српска лига жели и сматра да је примерено да Нови Сад постане српска престоница, јер је својим развојем, значајем и богатим српским историјским наслеђем стекао услове за то. Наша идеја је да се у Нови Сад премести седиште председника Србије и да на тај начин овај град постане престони град Србије, док би Београд остао главни административни центар и седиште Владе Србије – изјавио је Миленковић.

„Нови Сад је дуго времена био центар српске културе, због чега је носи надимак „Српска Атина“. Данас је Нови Сад универзитетски град и привредни, школски, културни, научни, здравствени центар, град музеја, галерија, библиотека и позоришта. Нови Сад ће 2019. бити Омладинска, а 2021. Културна престоница Европе. Већ 2023. желимо Новом Саду да буде српска престоница, јер је то вековном борбом и настојањима за ослобођење и уједињење са Србијом заслужио“ – закључује Миленковић.