УКИНИМО ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА – СПРЕЧИМО ДА БЕОГРАД БУДЕ ИЗБОРНИ ПЛЕН

Политичка странка Српска Лига захтева од  свих учесника предстојећих избора у Београду, као и осталих друштвено –политичких чинилаца  у Србији да јасно и недвосмислено заузму став, којим ћемо сви заједно грађанима показати, да јавна предузећа не смеју бити политички плен и да на тај начин  покажемо да нам је интерес грађана на првом месту.

Српска лига се залаже за укидање свих постојећих јавних предузећа у српској престоници и формирање Холдинга који би вршио комуналне послове у главном граду.

Српска лига, верује да би формирање холдинга омогућило да се драстично смањи садашња прегломазна администрација.

Уместо садашњих 40 директора и надзорних одбора и мноштва помоћника директора, саветника и координатора постојао би само један генерални директор и један надзорни одбор читавог холдинга. Ако такав холдинг може да има Беч који је узастопно проглашаван за најбољи европски град за живот, зашто га не би имао и Београд.

Сматрамо да би у новоформираном холдингу најбоље могла да се изврши позитивна селекција запослених ујавном сектору, чиме би се као технолошки вишак могао отпустити неквалификован (махом партијски) кадар, запошљаван у предходних 25 година.

Сведоци смо да посебан проблем представља и то што се у самим предузећима води дневна политика, тако да предузећа, уместо да буду сервис грађанима, постају полигони за политички обрачун.

Сматрамо да разлози за лошу координацију између појединих делова градске администрације су у једном делу политички, али су много више системски, те стога сматрамо да је што пре потребно прећи на модел обједињене градске управе као што је и случај у развијеним европским градовима.

Формирањем холдинга уштеде би се постигле и у сектору јавних набавки тако што би се избегло преклапање послова које обављају поједина комунална предузећа. Обједињавањем 40 јавних набавки, попут оних  за канцеларијски материјал, зимске гуме, цеви и другу опрему, створиле би се не само значајне уштеде већ би се и значајно побољшао животни стандард Београђана. Такође, Град Београд је поједине послове поверио и предузећима и установама којима није оснивач, па и ту видимо простор за додатне уштеде.

Као политичка организација којој је на првом месту добробит грађана још једном апелујемо на све политичке актере да нас подрже у нашем напору  да Београђани коначно добију функционални сервис какав и заслужују.