СРПСКА ЛИГА: Геотермалне воде користити за загревање пластеника

Вода и геотермална енергија су један од највећих ресурса Србије, али се експлоатише око 30% извора пијаће воде и само 10% геотермалних извора, а огроман потенцијал постоји у тој области. Предлажемо да се у оквиру стратешког развоја пољопривреде инвестира у коришћење геотермалних извора за загревање пластеника и стакленика, односно производње високопрофитабилних култура, као што су поврће и воће – истакао је генерални секретар Српске лиге Горан Миленковић.

У Врањској Бањи из 10 извора избија најтоплија вода у Европи, температуре до 110°C, капацитета 140 литара у секунди, која једноставно отиче и ни на који начин није искоришћена, а то је случај са већином изворишта. Највише искуства у загревању пластеника из оваквих извора има Мађарска, јер је још 60-их година прошлог започела инвестирање, па је данас једна од најуспешнијих земаља у тој области – наглашава Миленковић.
Поред загревања пластеника, геотермални извори воде се могу искористити и за развој бањског туризма, загревање објеката, производњу електричне енергије. Наша земља је пребогата природним ресурсима и као национално добро она треба да остану у нашим рукама. Преко 360 откривених извора геотермалне воде чине Србију првом државом у Европи по броју извора по становнику, а користе се у врло малој мери, што је поразно. Потребно је само да узмемо оно што већ имамо – закључује Горан Миленковић.