ДА ШКОЛА ПОСТАНЕ НАЦИОНАЛНО БЛАГО СРБИЈЕ

Драги ученици Србије, срећан вам почетак школске године! Поштовани родитељи, честитамо вам на храбрости и жртви коју трпите да бисте успели да своју децу школујете и тиме их изведете на прави пут.

Први септмебар за све оне који мисле о садашњости и будућности Србије мора постати један од најзначајнијих датума у години, мора постати датум од кога почиње да се мери Србија какву желимо у 21. веку. За нас из Српске лиге дилеме нема, ми у 21. веку желимо да наш народ буде оспосбљен да ради и да привређујући буквално зида нови живот у нашој Отаџбини. И баш зато је за нас Први септембар, дан када почињу да звоне школска звона, национални празник и дан највећег поноса.

Наше друштво и држава су после четврт века погрешне политике буквално разорени и морално и материјално. Ми данас више не знамо ни шта нам је идентитет, нити шта нам је национална култура. Ми данас производимо тек половину онога што смо производили пре двадесет и пет година. Наша држава се демографски празни, младост нам или бежи из земље или безциљно лута живећи на рачун својих родитеља.

За нас из Српске лиге једини излаз из овог зачараног круга пропадања нашег друштва и државе лежи у окретању новим генерацијама и улагању у њихово образовање, развој радне етике и победнички идентитет. Ми смо свесни да се Србија налази на раскрсници путева и која је често у попришту разних геополитичких сукоба, може да опстане само уколико буде била способна да препознаје прилике и да их брзо користи, а ово је могуће само уколико наш народ буде способан да користи савремено знање и вештине.
Ми као нова снага на политичкој сцени Србије, данас, предлажемо оно што су знали и радили и Немањићи док су први пут зидали српску државу и Карађорђеви и Милошеви устаници док су зидали другу српску државу. Није ли школа била у саставу сваког манастира средњевековне Србије? Није ли школа у устаничком Београду била изграђена практично усред рата за ослобођење од Турака? Нису ли Пупин, Тесла, Матијевић, Спасић, Вајферт, Анастасијевић, Доситеј, Његош и сви највећи српски задужбинари своја имања даривали школама?

Због свега тога, Српска лига ће учинити све да образовање постане најважнија друштвена и политичка тема у Србији. Од данас започињемо велику политичку кампању „Школа, национално благо Србије!“, којом ћемо настојати да постигнемо:

• Повећање друштвеног издвајања за образовање и третирање образовања као једине сигурне инвестиције у будућност Србије.

• Помоћ деци да лакше стекну најквалитетније знање и њиховим родитељима да то финасијски издрже.

• Одустајање од политике наментуте од стране ММФ-а да и на образовању треба штедети.

• Очување целокупног система школа у Србији, јер је за нас неприхватљиво да се школе затварају чак иако имају само једног ученика.

• Очување свих радних места у образовном систему Србије и бољи третман запослених баспитача, учитеља и наставника.

Данас, када у 21. веку ми као народ по трећи пут у историји градимо државу, за нас из Српске лиге не постији дилема да у сам темељ морамо ставити образовање, баш како су то радили и наши преци. Стога, за нас ово није питање дневне политике, већ питање будућности наше рођене или нерођене деце којима смо дужни да оставимо у наслеђе дух подвига и победе.