Рампа за Велику Албанију – уступити Косово и Метохију Русији на 99 година

Београд, 3.7.2017 – Решавање питања Косова и Метохије, укључујући његов опстанак у саставу Србије, могуће је остварити једино уз помоћ братске Русије, што је Српска лига (СЛ) предлагала још пре две године, и то било уступањем територије КиМ Руској Федерацији на 99 година или по моделу приступања Евроазијској унији и војном савезу ОДКБ како предлаже Александар Дугин, саветник председника Владимира Путина и лидер Међународног евроазијског покрета – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге (СЛ), напомињујући да је Дугинов предлог позитиван сигнал за Србију јер се само тако може спречити отимање дела српске државе, за шта се упорно залажу и на чему практично раде Европска унија и НАТО.

Први корак за спровођење оваквог предлога морао би да буде позив Владе Србије, председнику Руске Федерације Владимиру Путину, да Русија помогне заштити територијалног суверенитета Србије и понуда да узму Косово и Метохију на 99 година, каже се у саопштењу Српске лиге.

Свесни свих недоречености и недоследности Европске Уније, узимајући у обзир целокупан однос снага у свету, као народ и озбиљна држава, морамо размишљати о свим могућностима које се односе на питање Косова и Метохије и у том контексту трагати за националним интересом. Под тренутним околностима, конкретно решење би подразумевало заузимање става да уступимо Косово и Метохију Руској Федерацији на 99 година али под одређеним условима.
Бригу за очување Косова и Метохије и спречавање стварања Велике Албаније би препузела Русија уз подрску Србије.

Како српска имовина и рудни ресурси на КиМ износе више од 500 милијарди евра, у оквиру истог аранжмана, Србија би затражила од Русије 30 посто прихода од експлатације рудних богатстава. Овим средствима Србија би могла да враћа спољни дуг, али и да обезбеди средства за покретање српске привреде или увоз најсавременије војне опреме.
Како би долазак војника једне претежно православне државе могао да претставља нелагодност за косовске Албанце, као већинског становништво у Покрајини, могли бисмо да предложимо да се као гарант стабилности пошаљу војници Руске Федерације исламске вероисповести. Подсећамо да је лидер руске Републике Чеченије Рамзан Кадиров у више наврата поручивао да је, у случају наређења Владимира Путина, спреман да са својим борцима оде у било који део света и изврши задатак.

Такође бисмо могли да затражимо посебан статус за српске светиње на подручју Косова и Метохије које би чувала српска војска. Према одредбама резолуције 1244 Србија има право да пошаље на Косово и Метохију оружане снаге и то 1000 припадника Војске Србије, са задатаком да штите народ и српске светиње. На тај начин би била испоштована резолуција УН, односно међународно право.

Долазак Руса на Косово и Метохију имало би и хуманитарни карактер, јер су у овом тренутку Србима у Покрајини крше сва људска права, а често им је угрожено и право на живот. Како њихову безбедност и људска права нису успели да обезбеде не НАТО ни ЕУЛЕКС, логично је да Србија затражи помоћ од светске силе која то може да учини, Русије.

Први корак за спровођење оваквог предлога морао би да буде позив Владе Србије, председнику Руске Федерације Владимиру Путину, да Русија помогне заштити територијалног суверенитета Србије и понуда да узму Косово и Метохију на 99 година. У складу са новом светском реалношћу, очекивано је да председник Владимир Путин прихвати позив да помогне Србији на исти начин како је прихватио апел легално изабраног сиријског председника Башара ел-Асада за помоћ.

Склапањем споразума са Русијом о уступању Космета на 99 година, Србија би опет постала суверена земља и у будућности задржала своју јужну покрајину као саставни део државне територије на који полаже право и историјски, на основу свог Устава, као и на основу међународног права.