Чуркину у Сребреници: „Хвала за руско НЕ!“

Београд, 27.6.2017 – У знак захвалности преминулом руском амбасадору у Уједињених нацијама (УН) Виталију Чуркину који је ставио вето на изгласавање срамне резолуције о Сребреници 2015. године и тиме спречио колективно жигосање српског народа као геноцидног, Српска лига (СЛ) ће, заједно са покретом “Источна алтернатива“ из Републике Српске, поставити споменик са његовим ликом и исписом “Хвала за руско НЕ“, 8. јула у Сребреници – потврдио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге (СЛ), најављујући да тога дана у Сребреници очекује руске дипломате из Москве, представнике руских амбасада из Сарајева и Београда, као и председника Републике Српске Милорада Додика који је, иначе, данас одликовао покојног амбасадора Чуркина.

Ђурђев истиче да руски амбасадор Чуркин заслужује да се вечно памти оно што је у урадио за Србију и Републику Српску јер је био борац за истину и правду и није дозволио да се исполитизује и злоупотреби Сребреница, обелодањујући намеру западних сила да Србе прогласе за гендоцидан народ.

– У рату у Босни и Херцеговини не може постојати само један кривац, како је то хтела да представи ова срамна резолуција, водећи једнострану и пристрасну политику, чији је циљ био да додатно дестабилизује цео Балкан. Шокиран сам, такође, чињеницом да је из бошњачке политичке елите, због најаве постављања спомен-обележја Чуркину, поново активирана брутална кампања у којој се Срби колективно називају злочинцима – изјавио је Ђурђев.

Виталиј Чуркин је говорио да се Русија увек залагала за истрагу свих злочина у БиХ и да се, на основу података и чињенице да је више стотина хиљада Срба морало да напусти своје домове, могло закључити да су Срби једнако патили, можда чак и више од других – појашњава Александар Ђурђев и напомиње да је подизање споменика руском амбасадору Чуркину у Сребреници најлогичнија одлука и дужност српских патриота, окупљених у “Источној алтернативи“ и „Српској лиги“, који на овај начин исказују дубоко поштовање и одају почаст свом руском пријатељу и целој Русији.