Горан Миленковић: Сачувајмо српског двоглавог орла

Српска лига (СЛ) наглашава да грб Србије са двоглавим сребрним орлом, црвеним штитом на грудима и крстом између четири оцила има велики значај за наш народ, па је велика срамота и нарушавање угледа државе уколико та врста птице престане да постоји на српској територији. Већ деценијама у Србији траје изумирање царског или орла крсташа и тај тренд мора да се заустави – упозорава Горан Миленковић генерални секретар СЛ.

Из године у годину њихов број се смањује, па је сада у Србији остао само један пар. Насавесно третирање земљишта недозвољеним хемијским средствима довело је у опасност опстанак те врсте птице, која је од настанка српске државе једини симбол увек присутан на њеним заставама и грбовима. Зато позивамо надлежно министарство, удружења и агенције да се ангажују и дају пун свој допринос како ова врста не би изумрла – наглашава Миленковић.

Двоглавим орлом крсташем на грбу представљен је српски народ и српска држава као поносна, неприкосновена, снажна и успешна, као орај у песми “Орао и свиња.“ Утемељење оваквих врлина биће трајно само уз одговорност према значају државних симбола. Тим грбом представља се Република Србија и изражава припадност Републици Србији, која данашњи изглед грба користи од 1882. године. Очувању овог симбола држава мора да посвети нарочиту пажњу и сачува царског орла – закључује Миленковић.