Одговор Српске Лиге на доношење срамног закона о слободи вероисповести у Црној Гори

Дана 16.01.2020. године у Новом Саду одржана је конференција Српске Лиге која је посвећена одговору Српске Лиге на доношење срамног закона о слободи вероисповести у Црној Гори. Јавности се обратио, потпредседник странке Зоран Спасић, генерални секретар Горан Миленковић, члан председништва Радован Милованкић и члан председништва Дејан Николић.

На почетку конференције обратио се потпредседник странке Зоран Спасић који је изјавио: „У Црној Гори има 800 српских светиња и у свакој од њих наћи ће те слику и Стефана Немање и Светог Саве. Према томе ми у Црној Гори бранимо наш идентитет, наше постојање“.

Спасић у наставку истиче да је недопустиво да се говори о некаквом црногорском националном идентитету и да не смемо дозволити да нам узимају светиње и нашу слободу.

Затим се обрати генерални секретар Горан Миленковић који је изјавио:

„Српска Лига више година упозорава на срамно понашање црногорске државе и власти у Црној Гори против Србије и српског народа“.

Миленковић у наставку истиче да већ годинама траје прогон српског народа у Црној Гори и трају напади на Србију. Миленковић посебно наглашава да смо у протеклих месец дана сведоци срамног изгласавања закона о слободи вероисповести, који на удар ставља Српску православну цркву и њено вековно постојање у Црној Гори.

Миленковић закључује да је Српска православна црква темељ и корен српске државности и српског бића. И позвао српски народ да се супрастави режиму Мила Ђукановића и да се одкаже гостопримство црногорском амбасадору како би се показао наш став.

Затим се обратио члан председништва Радован Милованкић који је изјавио:

„Српска Лига је једина политичка партија која понтенцира питање српских интеграција у српском корпусу и српском народу ма где се налазили, а посебно у окружењу матице Србије“.

Милованкић истиче да у овом тешком тренутку напада на православље, морамо да пружимо подршку нашој браћи у Црној Гори. Он истиче да се највећа угроженост огледа у Црној Гори, али и да и у окружењу браћа Срби не живе идеално.

Милованкић закључује да је утемељење у светосављу нешто што боде очи многима и зато српски народ треба да стане у одбрану својих светиња.

Затим се обратио члан председништва Дејан Николић који је изјавио:

„Срамотан је онај који се стиди свога рода, својих предака, своје нације. Срамотан је онај који жели да поништи оно што су му били очеви, дедови и прадедови“.

Николић истиче да оно што је постојало стотинама година желe да поништe једним актом. На крају конференције Николић је позвао Србе у Црној Гори да се одрже, да се скупе и да се боре за сопствено очувањe и за очување свог идентитета. И да истрају у својој борби.

На крају конференције Николић је позвао на дијалог са циљем да се ова ситуација промени и да се врати у токове какви су били пре доласка ганстерске власти.