Законски ограничити наргила барове

Београд, 04.01.2020- Српска Лига изражава озбиљну забринутост због постојања великог броја наргила барова и због све већег навлачења омладине Србије на конзумирање штетних супстанци. Тиме је угрожено здравље нашег продуктивног становништва које уместо да се бави продуктивним и корисним пословима, бескорисно проводи време у таквим клубовима. Последњих година све је више оваквих барова у нашој земљи. Наиме количина никотина која се конзумира током само једне сесесије, упоредива је са пушењем 10 цигарета. Често тврде да се дим наргиле разређује и чисти са водом и самим тим је мање опасан. Међутим то није тачно, дим простире воду у малим мехурићима, што ствара карактеристично жутање, површинска напетост мехурића спречава додир дима са водом, дакле такозвано чишћење не постоји.

Посебно треба нагласити правила за вентилацију и заштиту на раду. Употреба наргила је опасна, мањак кисеоника у сагоревању угљен диоксида доводи до тровања угљен моноксидом. Последице могу бити фаталне, а повреде трајно оштећују мозак.

Српска Лига истиче да постоје законски прописи за заштиту непушача, али објекти наргила барова до сада нису обухваћени тиме. То треба променити и законски ограничити деловање наргила барова.

srpskaliga.rs