Српска лига: Забранити рад коцкарницама

Српска лига тражи промену Закона о играма на срећу, са захтевом да се потпуно забрани рад кладионица и коцкарница. Сваки пети ученик од петог разреда основне и ученици средњих школа у просеку редовно иду у кладионицу, а просек узраста зависника од коцке је 16 година. Такође, подаци показују да трећина родитеља, углавном очева игра игре на срећу са својом децом, којима су они узори. Ни етички, ни културолошки не постоји оправдање за легализацију игара на срећу, а ове игре су легалне искључиво због могућности велике зараде на разним врстама лутрије и других игара на срећу. – истакао је Горан Миленковић, генерални секретар Српске лиге.

Зарада новца на било који начин ставља се изнад интереса грађана, а посебно млађих генерација. Ако се не омогући потпуна забрана игара на срећу, Српска лига предлаже формирање дистрикта за игре на срећу, на периферијама градова и насељених места, јер удаљеност кладионице од зграда образовних установа, основних и средњих школа, од 200 метара није довољно за спречавање клађења – наводи Миленковић.

Млади у тинејџерском добу бивају лаке жртве, које када једном клизну у тај порок, тешко мењају ову навику. У времену када се ученици суочавају са разним образовним, медијским, етичким и другим проблемима, притисак који се ствара од оближњих кладионица, знатно отежава образовну улогу школе. Омладину треба васпитавати у предузетничком духу, учити развоју самосталности и уздања у себе, а не у срећу у кладионицама – изјавио је Горан Миленковић и додао да ће Српска лига инсистирати на повећаној активности инспекцијских служби Министарства финансија, локалних инспекцијских служби, као и полиције.