СПРЕЧИТИ ЛОВ НА СРПСКЕ ЛОВЦЕ И НАОРУЖАНЕ ПОЗИТИВЦЕ

Изражавајући подршку новоизабраном председнику Ловачког савеза Србије Братиславу Ћирковићу, са жељом да успешно обавља дужност и уверењем да ће урадити за Савез позитивне ствари које ће допринети његовој афирмацији, али и враћању наше земље на заслужено место у промоцији и развоју, пре свега ловног туризма. Коначно је дошло време да се уведе ред у систем ловства и ради у интересу српских ловаца, јер Србија годинама уназад губи милијарде динара годишње од ловног туризма. Некада смо имали приход од ловног туризма близу 20 милиона долара за само једну годину, а данас је тај износ више него десетоструко мањи све због креирања лошег имиџа Србије као ловне дестинације и разних негативних законских препрека. Гушењем ловног туризма пада и приход од пружених услуга организације лова, самим тим и ПДВ по том основу, а смањењем броја туриста, опада и потреба за досадашњим бројем запослених у ловно туристичким агенцијама јер је мањи и прилив по основу пореза на зараде и доприноса запослених. Чак и неке невладине организације које се баве, као заштитом животне средине, воде медијску кампању у којој ловце из Србије представљају као негативце. Те НВО које финансира западна ГМО индустрија фабрикују лажне податке о броју одстрељених птица. Због оваквих манипулација јавности смањује се број домаћих и иностраних ловаца, а на крају ће доћи до замирања ловства као врло перспективне и профитабилне привредне гране. Смањује се и промет ловачког оружја, муниције и опреме за лов и природу, од којих држава остаје ускраћена за ПДВ, али зато, на другој страни,ГМО мисионари из НВО „заштитари“ раде свој „бизнис“ и стичу велику имовину.

Доста нам је иживљавања од стране НВО жутих патака и сличних бесмислених и квази права којима мањина терорише већину. Апелујемо да моментално престане лов на српске ловце.

 

 

Изменама и допунама новог Закона о оружју и муницији верујемо да ће доћи до бољег и ефикаснијег функционисања ове области, за шта се свесрдно залажемо у нашим предлозима.

Српска лига захтева укидање неразумно високих пореза на оружје како би се грађанима омогућило да задрже своје легално наоружање и додатно се наоружају. Српска лига сматра да је порез на оружје у Србији недопустиво велик и да је држава сталним подизањем пореза укинула могућност сиромашнијим грађанима да поседују оружје и заштите своје домове и породице. Високи порези, који у 90 % случајeва премашују вредност оружја и који су већи од пореза на кућу или аутомобил, чине то да поседовање оружја постаје привилегија богатих, док се сиромашним грађанима Србије одузима право на самоодбрану. Држава треба да стимулише и олакша набавку оружја српске производње за личну и породичну безбедност.

 

Једино што може да нас заштити од наоружаног негативца јесте наоружани позитивац. До сада је држава спречавала да се поштен свет наоружа и заштити од разбојника. Од сада држава мора да стимулише самоодбрану од битанги који не презају да нападају домове у којима су мајке са децом. Разбојници на сваком кораку могу илегално да набаве оружје без лекарског прегледа и бесконачних полицијских провера, чији је циљ да поштен свет одустане од легалне набавке оружја за самоодбрану од разбојника.

Актуелна пракса и Закони обликују оквир где се према поштеним породичним људима делује као да су они негативци. Овој пракси мора да се стане на пут и овакво поступање мора да се прекине. Данас се поштеним људима тражи длака у јајету да би испунили услове за поседовање оружја за лов или за породичну безбедност. Често се позивамо на развијени запад, па хајде да у овом домену поступамо као Швајцарци, Немци и Американци којима је породична безбедност светиња. Такође, апелујемо да држава пружи максималну подршку развоју српске наменске индустрије. Пореском политиком држава треба српске произвођаче оружја да стимулише субвенцијама и да их заштити од страних компанија из домена наменске индустрије. Србија има добар квалитет наменске индустрије, која има квалитетне кадрове, богато искуство и потенцијал не само за српско и регионално, него и светско тржиште. Ово су само неки од бројних предлога које желимо да се уврсте у будући закон који ће донети бољитак свима, и ловцима, и Савезу и Србији која треба што пре да се врати на светску “ловну позорницу“ која јој заслужено и припада.

Александар Ђурђев, председник Српске лиге

Извор: Ало