Миленковић: Заставе Србије на градске аутобусе, возила полиције, хитне помоћи, у школе и учионице

Српска лига (СЛ) предлаже измене Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије, које би обухватале истицање и коришћење државних симбола у ширем обиму, тако што би званичне и народне заставе Републике Србије биле постављане на уређеним јавним површинама у свакој општини, односно насељеном месту, на сваком јавном објекту, као и у дворишту сваке основне и средње школе, што има за циљ промовисање националних симбола, али и јачање српског идентитета и вредности. Предлажемо и употребу заставе државног грба, као европског и српског средњовековног наслеђа, које се у Србији нарочито баштини. Ширу употребу државних симбола иницирамо по узору на најразвијеније државе, попут САД, Немачке, Швајцарске, Аустрије, Белгије, Мађарске и других које у значајној мери негују свој национални идентитет на овај начин – изјавио је Горан Миленковић, генерални секретар СЛ.

Миленковић истиче да нам је национална обнова преко потребна и да је истицање националних симбола у јавном простору пут ка јачању заједништва и припадности српском народу, за шта СЛ изражава посебну подршку председнику Александру Вучићу за најављено постављање јарбола високог 120 метара са српском заставом у парку “Ушће“ у Београду. Младе треба учити да поштују и воле своју државу кроз поштовање симбола, због чега је неопходно у свим учионицама у школама и на факултетима поставити урамљен грб Србије, поред постојећих слика Вука Стефановића Караџића и икона Светог Саве, као и да се у основним и средњим школама, на почетку сваке школске године интонира химна “Боже правде“ – рекао је Миленковић.

Такође, предлажемо постављање застава Србије, у виду налепница, на возила јавног превоза, полицијска, ватрогасна и возила хитне помоћи – каже Миленковић и додаје да је неопходно увести строгу контролу спровођења свих правила у промовисању државних симбола и да је важно дефинисати казнене мере за све одговорне институције које, на пример, имају истакнуте исцепане, замотане и прљаве заставе. Самовољно одрицање од српске етике и идентитета, као што је то било оснивање прве и друге Југославије уз милионске жртаве и општу декаденцију српског народа, је лекција коју морамо уважити и никада више се не смемо одрећи свог српског идентитета и државности, већ радити само на његовом промовисању и јачању – закључио је Горан Миленковић.