СТОП ПРОСЈАЧКОЈ МАФИЈИ!

У Србији делује најмање пет организованих криминалних група које присиљавају децу на просјачење. У овом криминалном ланцу тренутно је заробљено више од 4000 деце. У Београду преко 2000 у Новом Саду преко 500. Из дана у дан на просјачење се присиљава све више наших малолетних а незаштићених суграђана. Ако детету које проси уделите динар, дуже ћете га задржати на улици. Ваша милостиња само ће му стегнути омчу ропства око врата. Циљ Српске лиге је да сву децу просјаке склонимо са улице на безбедније место у безбрижнији живот.

Свакодневно смо сведоци тужног призора деце која просе на улицама. Манипулишући осећањем сажаљења према сиромашнима и немоћнима, криминалци из сенке присилно искоришћавају ову гладну и промрзлу нејач не бирајући средства да „изнуде“ новац од пролазника. Оганизатори просјачења, без гриже савести излажу животе ове недужне деце опасности, а у том ланцу изнуде и уцене и сама деца просјаци својим понашањем угрожавају безбедност грађана, посебно на прометним саобраћајницама. Потпуно је извесно да организатори просјачења ову незаштићену децу присиљавају застрашивањем, физичким злостављањем и психичким малтретирањем због чега смо као друштву дужни да им помогнемо и да их заштитимо.

Иако је питање заштите деце од понижавајућег и нечовечног поступања уређено прекршајним и кривичним законодавством, овај проблем је тренутно јачи од оних који треба да спроводе закон. Осим Центра за социјални рад, основне и кључне чиниоце у борби против злоупотреба просјачења сачињавају полиција, тужилаштво и суд који би требало да буду озбиљније присутни у решавању овог проблема, али уједно и од стране политичких институција позвани да ревносније врше своје дужности у вези са њим.
Српска лига сматра да узроци овог проблема јесу и социјалне и криминолошке природе, а важно је да су кључне методе деловања управо оне које се остварују преко надлежних институција у процесуирању и раскринкавању криминалне позадине овог проблема. Збрињавање, ресоцијализацију и инклузију жртава просјачења у друштву, могуће је остварити само уз укључивање институција, појединаца и струковних организација.

Полиција мора на лицу места да склања децу просјаке и да их одмах одводи у Центар за социјални рад, а потом да обавештава тужилаштво, како би се покренуо кривични поступак против организатора просјачења. Није довољно склонити дете са улице – потребно је склонити онога кога је на улицу послао. Не лечи се последица, него узрок, не бори се против симптома, него против болести. Дијагноза је јасна: организован и озбиљан криминал у којем испаштају најмлађи. Лек: Институције, систем, одговорност друштва. На то позивамо, без даљнег! Битан сегмент у подршци надлежним органима на сузбијању овог проблема налази се у потреби доношења одговарајућих стратешких докумената и општих аката којима ће локална заједница јасно утврдити своја опредељења и правце деловања како би се овај проблем решио.

Српска лига позива грађане да активно учествују у решавању проблема деце просјака јер су они наш проблем. Давањем новца просјацима активно учествујемо у ланцу њихове злоупотребе. Новац који дамо неће потрошити дете, неће купити себи топлу одећи и обућу, нити храну, него ће све морати да преда организатору просјачења. Све док дете доноси новац, организатор просјачења ће га држати на улици. Детету које проси, купите храну и позовите полицију да га склони са улице. Будите део решења, а не део проблема – послушајте савест, помозите деци, а не ојачавајте криминалне ланце око њега.

Када су деца и борба против криминала у питању, не сме ништа да нам буде тешко.