Обновити остатке српских престоница Достинике и Раса!

Београд, 27.9.2017 – Српска лига (СЛ) ће, као практични допринос свог стратешком пројекту “Државотворна децентрализација Србије“, покренути иницијативу да се археолошки остаци две најстарије српске престонице Достинике (у околини Сјенице) и Раса (поред данашњег Новог Пазара) које се налазе у катастрофалном стању, на срамоту целокупног српског народа и државе, доведу у пристојно стање – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге (СЛ), подсећајући да је Достиника била престоница Србије све до 10. века, установљена бар двеста година пре Немањића као двор српских кнежева “архонта“ како су их звали ромејски цареви из Константинопоља, која је уништена у време бугарске експанзије, након чега је Рас био средиште српске државе све до 1034. године.

Ђурђев истиче да су Достиника и Рас, колевке српске државности и најстарије престонице због чега је неопходно да се остаци утврђењаових градова обнове у години када обележавамо осам векова од крунисања Стефана Првовенчаног за првог српског краља, јер се на само неколико километара одатле налазе манастири Сопоћани, Ђурђеви ступови, најстарија српска православна црква, Петрова црква, родно село Светог Саве и место где су били први немањићки дворци.

С обзиром да је у околини Сјенице и по целом Пештеру расејан још низ налазишта из хришћанског и прет хришћанског периода,требало би да се, баш због те симболике прве српске престонице Достинике, у град Сјеницу измести неку државна, национална или Владина институција, како би се оправдаозначај овог подручја за нашу државу и тиме заживела децентрализација Србије. А ради о(п)станка нашег народа, у „српском Сибиру“, предлажемо министру задуженог за регионални развој Милану Кркобабићу да на Пештеру помогне формирање сточарско-млекарских задруга – закључио је Александар Ђурђев.