Доламић: „ИМА ЛИ ОВДЕ СРБА?“

Претходних дана сви грађани Србије били су запрепашћени такозваном представом у славу култа трагдије, Битеф – Олимп, која је, у непрекидном у трајању од 24 часа, ишла у директном преносу на Трећем каналу Јавног медијског сервиса Радио-телевизије Србије. На почетку би се поставило једно логично питање: да ли је уопште могуће да једна представа траје 24 сата? И ако би тако нешто трајало 24 сата, да ли би се могло назвати представом?

Мислим да је у у питању био ритуал са секташко-мазохистичким-хомосексуалним елементима, имајући у виду да су се учесници у представи појављали наги, поливени црвеном течношћу која симболизује крв,симулирали на најпримитивнији начин сексуалне односе, као и ампутацију полних органа, а што је све пропраћено са усхићењем на подијуму и публици. Уредник културног програма РТС-а, поводом критика изнетих у јавности, наводи да је представа за њега својимуметничким и другим квалитетима држала пажњу гледаоцима, да до сада није имао нити један пренос који је толико дуго трајао на јавном сервису и да је такозвана представа, уз помоћ 12 камера и десетине и десетине ангажованих упосленика РТС-а, померила границе телевизијског израза. Да није жалосно било би смешно.

На такозваном јавном сервису који треба да негује културу, науку и традицију, експлицитним сексуалним садржајима са секташко-мазохистичким-хомосексуалним елементима још једном је извршен експеримент над нашим становништвом. Наиме, приказивање нагих женских и мушких тела која у моментима транса имитирају агресивне сексуалне односе никако не могу да се сматрају културом и слободним уметничким изражајем како, то наводи уредник РТС-а, већ би се у најмању руку могло рећи да се ради о

НЕКУЛТУРИ са психогеним елементима. Аутор, глумци и цела тзв. позоришна група ове тзв. представе не сносе толику одговорност, колико јавни сервис који плаћају сви грађани Србије и који нас на најгори могући начин увлачи, пре свега, у некултуру, садизам, хомосексуализам, паганство, и исто тако покушава да нам наметне нови вредносни систем у којем би се овакве изопачености сматрале нормалним. Управо је јавни сервис у већини својих емисија критиковаоприказивање ријалити програма док су у двадесетчетири часа, приликом приказивања такозване представе, послали јасну поруку да и од ријалити програма постоји нешто горе.

Такође, програм у трајању од 24 сата са експлицитним, агресивним, садистичким, сексуалним садржајима, био је доступан деци свих узраста и без старосне ознаке садржаја који се приказује. Овакви покушаји уређивачке политике јавног сервиса да се изопачености представе као култура може се сматрати насиљем над најбитнијим делом нашег становништва, ДЕЦОМ.

Неопходно је да као друштво заједничким осудимо уређивачку политику такозваног јавног сервиса и тражимо смену целокупног руководства како би јасно ставили до знања да систем вредности који нам је промовисан не припада нашем народу, култури и традицији. Уколико будемо пропустили шансу да сви заједно осудимо овакву врсту „културних“ дешавања, немамо много наде да очекујемо бољу, лепшу, здравију и чистију будућност за нашу децу и нас саме.

Исто тако захтевамо од надлежних органа да покрену одговарајуће поступке против лица која су дозволилаприказивање оваквих садржаја, а због узнемирења целокупне јавности и ради заштите физичког и психичког интегритета сваког грађанина. Морамо знати да нико осим нас самих не може да нам помогне на путу очувања основних вредности на којима су одгајани наши преци, ми сами и на којима треба да одгајамо потомке.

Питање које је тадашњи руски амбасадор Конузин поставио на једној од конференција која је одзвањала антисрпством, показује наш однос према нама самима а исто тако и према својој земљи, те тако ја постављам исто то питање: „Има ли овде Срба и моралних грађана Србије?“.

Драган Доламић, председник београдског одбора Српске лиге