СРПСКА ЛИГА: Помоћна полиција би повећала безбедност и сигурност грађана Србије!

Београд, 9. јануар 2017 – Активирање нове Уредбе о помоћној полицији је добар потез у времену када су и лична и колективна безбедност грађана Србије све угроженије и када се сваког дана појављују све новији безбедносни ризици, почевши од мигрантске кризе, која не стаје, преко све чешћих природних катастрофа, изазваних екстремним климатским променама, до све бруталнијих криминалних група које не презају ни од најтежих злочина уперених против људских и грађанских слобода – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге (СЛ), поводом најаве увођења помоћне полиције у Србији.

aleksandar-durdev-1459417971-876201

Ђурђев истиче да такав концепт полиције већ постоји у нашим суседнима земаља, Хрватској и Мађарској. У Хрватској је Законом о полицији прописано постојање помоћне односно тзв. „Причувне полиције“ од 2012. године, док у Мађарској постоји институт „Грађанске страже“ или „Цивилне гарде“ који укључује униформисане и ненаоружане оперативце који учествују у разним областима полицијског рада, укључујући патролирање по насељима, лишавање слободе до доласка редовне полиције, превенцију криминала у заједници – објашњава Ђурђев и напомиње да овакви примери нису страни ни за нашу земљу, јер је у некадашњој СФРЈ био формиран резервни састав полиције, кога су чинили наоружани и опремљени мушкарци.

Помоћна полиција постоји и у другим европским земљама попут Словеније, Холандије, Немачке и Норвешке, а њен циљ је да се ојача редовна полиција у случају националних катастрофа, за оружане или ненаоружане стражарске дужности, граничне прелазе и одржавање јавног реда и мира – закључује Александар Ђурђев.
У том смислу би српско Министарство унутрашњих послова требало да се угледа на Чешко Министарство унутрашњих послова, које предлаже промене Устава како би се грађанима који поседују оружје омогућило да пуцају на терористе током евентуалног напада, зато што су могућности државних органа да брзо и ефикасно спрече терористичке нападе ограничене, због чега и желе да омогуће власницима оружја да пуцају на терористе, како би заштитили своја права и слободе.

Српска лига, такође, захтева укидање неразумно високих пореза на оружје, како би се грађанима омогућило да задрже своје легално наоружање и додатно се наоружају. Грађани Србије имају право за самоодбрану и право да бране своје породице и своје домове. Српска лига сматра да је порез на оружје у Србији недопустиво велик и да је држава сталним подизањем пореза укинула могућност сиромашнијим грађанима да поседују оружје и заштите своје домове и породице. Држава треба да стимулише и олакша набавку оружја српске производње за личну и породичну безбедност.

Једино што може да нас заштити од наоружаног негативца јесте наоружани позитивац. Разбојници на сваком кораку могу илегално да набаве оружје без лекарског прегледа и бесконачних полицијских провера, чији је циљ да поштен свет одустане од легалне набавке оружја за самоодбрану од разбојника, па хајде да у овом домену поступамо као Швајцарци и Американци којима је породична безбедност светиња – закључио је Ђурђев.