Александар Ђурђев: Губимо милијарде од ловног туризма!

Огорчен чињеницом што је један народни посланик из владајуће коалиције, истовремено и председник Ловачког савеза Србије, уместо да уводи ред у систем ловства и ради у интересу српских ловаца, „лови“ ријалити „старлете“, и насловне стране таблоида – председник Српске лиге Александар Ђурђев, упозорава да Србија губи милијарду динара годишње од ловног туризма!

photo_2016-09-29_19-13-24

Да ли је могуће да је реч о толикој цифри?

– Некада је Србија имала годишњи приход од ловног туризма билизу 20 милиона долара, а данас је тај износ више него десетоструко мањи све због креирања лошег имиџа Србије као ловне дестинације. Гушењем ловног туризма пада и приход од пружених услуга организације лова, самим тим и ПДВ по том основу, а смањењем броја туриста, опада и потреба за досадашњим бројем запослених у ловнотуристичким агенцијама, па ће бити мањи и прилив по основу пореза на зараде и доприноса запослених. Грубом рачуницом може се израчунати да ће Србија ове године, од ловства и повезаних делатности, имати мањак прилива средстава у буџет од око милијарду динара.

Ко су ти који креирају негативну слику српског ловства?

– Чак и неке невладине организације које се баве, као заштитом животне средине, воде медијску кампању у којој ловце из Србије представљају као негативце. Те НВО које финансира западна ГМО индустрија фабрикују лажне податке о броју одстрељених птица, па цифру од 175.000 „мултипликују“ на чак 500.000 одстрељених јединки?! Због оваквих манипулација јавности смањује се број домаћих и иностраних ловаца, а на крају ће доћи до замирања ловства као врло перспективне и профитабилне привредне гране. Смањује се и промет ловачког оружја, муниције и опреме за лов и природу, од којих држава остаје ускраћена за ПДВ, али зато, на другој страни, ГМО мисионари из НВО „заштитари“ раде свој „бизнис“ и стичу велику непокретну имовину и опрему.

Октуд толика моћ тих „заштитара“?

– Неке НВО које финансира ГМО индустрија са запада се – под изговором да се баве проучавањем и заштитом птица ил дивљих животиња – позивају на законске и кривичне одредбе, а сами крше тај исти закон. Иако је Законом о дивљачи и ловству забрањено посматрање и праћење дивљачи, било да се ради о препелицама или некој другој врсти дивљачи, самозвани заштитати управо то раде, опремљени двогледима, камерама, фотоапаратима, токи-воки урређајима. У највећем броју случајева, када су такозвани заштитари подносили пријаве за незаконит лов, због налажеља електронских вабилица у ловиштима, на суду су те пријаве поништаване јер није било одстрела код ловаца, а и имали су дозволе за лов, што доказје да није било кривичног дела. И, уместо да се бави овим проблемима, председник Ловачког савеза Србије у јавности је отворио неку своју „ловну сезону“ на старлете из риалити емисија.